Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det kommmer att bli ett hejdundrans kalas”

/
  • Claes Yngström uppträder imorgon på Torsåker Bluegrassfestival tillsammans med Barnyard Fury.

Festivalens ordförande Katarina Borbos är laddad inför festen i Torsåker

Annons

Torsåker Bluegrassfestival växer. Inne på sitt 28:e år har nu festivalen successivt övergått till att pågå i två dagar i stället för en. Och om två år är tanken att den ska hålla på ännu längre än så.

– Ja, vi kommer att satsa stort inför det stundande 30-årsjubileet. Då vill vi att festivalen blir en hel vecka. Vi vill ta hit de stora och etablerade musikerna från bland annat USA. Vi vet inte exakt hur det kommer att bli men det är det vi siktar på, att man kommer märka av oss mer. Vi hoppas på det, säger Katarina Borbos, festivalens ordförande.

I år har man kanske inte de allra största utländska namnen men väl en hel del intressanta akter som till exempel tyska Loopin Brothers, Johansson Lassiter Tims från USA, brittiska Dr Bluegrass and The Illbilly 8 och belgiska Rocks & Ivy. Utöver det spelar även till exempel Downhill Bluegrassband som blivit lite av festivalens husband och Downtown Ramblers som bland annat vunnit SM i bluegrass.

Men Katarina Borbos fokuserar gärna också på den öppna scenen där vem som helst kan gå upp och ”jamma”.

– Jag tycker det är jätteviktigt och en stor del av upplevelsen med vår festival. Den är öppen för den som funderar på att börja spela, precis har börjat spela eller har hållt på i flera år. Att de kan sitta där tillsammans, det är det som är folkfesten. I år anländer också alla artister som ska uppträda redan på fredagen så jag tror att det kommer att bli ett hejdundrans kalas, säger Katarina Borbos.

På sin hemsida skriver de att festivalen inte bara handlar om musiken utan även om ”livsstil, sociala strukturer och attityder med rötter i landsbygden”. Rötterna i bluegrass hittar man i Appalacherna i USA. Förutom musiken så känner Katarina att det i Torsåker finns ett starkt släktskap med området i den östra delen av USA.

– Ja, musiken kommer ju från Blueridge mountains och det är ju lite samma stuk här i Torsåker med Söderåsen som vårt blånande berg. Tillsammans med musiken så gör det att allt blir en del av en, säger Katarina.

Men just nu längtar hon bara på att allt ska börja.

– Jag har gått och laddat ett längre tag nu att få köra igång och få den känslan och gemenskapen som kommer när alla människorna slår upp tälten och musikerna börjar spela överallt.

Mer läsning

Annons