Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Di Leva samlar sig efter 30 år

/
  • Thomas Di Leva. Släpper i morgon sina ”greatest hits” efter 30 år som stjärnartist. Dessutom har han börjat lägga upp nygammalt material på You Tube.
  • Omslaget till samlings­albumet.

Under 30 år har han beundrats, förvisso också bespottats (inte nu längre men i yngre dar) och knappast lämnat någon musikvän oberörd.

Annons

Titeln på Thomas Di Levas jubileumsplatta, som släpps i morgon, är hur logisk som allra helst:

Vi har bara varandra.

Precis så är det ju, helt i linje med Gävlesonens livsfilosofi.

– En av mina personliga favoriter som fortfarande står sig fint, säger Thomas i telefonen nyss hemkommen efter en promenad i vackert vårväder hemma i Stockholm. Tillsammans med ”Mirakel” och ”Vad är frihet” finns ”Vi har bara varandra” på min egen topp-tre-lista. Annars är det svårt att jämföra låtar från olika tider och som är gjorda på olika sätt.

Tiden går fort, allt fortare tycker han. ”Ett år känns numera som bara några veckor”, men han har sett stora fördelar i att nu gått igenom det mesta och återupptäcka det han gjort under dessa 30 år. Inte bara på skiva utan också bandinspelningar, videofilmer och televisionsprogram.

– Vissa delar av materialet höll på att bli förstört, så vi var verkligen ute i sista minuten för att kunna rädda det för framtiden, berättar Thomas. Nu är allt digitaliserat och just nu har ”Vi har bara varandra”, ”Vad är frihet” och tre tv-inslag lagts ut på min officiella sida på You Tube. Bland annat en video som Måns Herngren och jag gjorde 1989. Den är jättekul, missa inte att kolla på detta. Varje vecka kommer vi sedan att fylla på med mer material på You Tube.

I morgon på utgivningsdagen kan ni förresten lyssna på en direktsänd Di Leva-intervju i ”P4 Extra”. Det finns onekligen en hel del han har att berätta om tiden från ungdomens Pillesnorks i Gävle fram till i dag då han sitter starkt i positionen som en av Sveriges starkast lysande stjärnor i poprymden.

Hans medverkan i första upplagan av den stora TV4-succén ”Så mycket bättre” har höjt populariteten ytterligare över alla genre- och generationsgränser.

– Genom åren har jag mest levt i nuet och inte blickat så värst mycket bakåt. Men inför det här jubileumsprojektet har jag haft anledning till detta och har tillsammans med min manager sen många år, Anders Larsson, och Peter Hart på skivbolaget Universal haft ett riktigt skojigt jobb med detta.

Vännerna Lars Winnerbäck och bandet Kent har också varit med och gett goda råd. Tolv av låtarna var alla överens om, de sex resterande väckte en del diskussioner hit och dit. Men slutligen, efter att Thomas fått gå igenom vad man brukar kalla ”kill your darlings”, spikades de 18 sångerna på plattan. Resten finns ju att fånga in i det obegränsade utrymmet på nätet.

– Något releaseparty har jag inte hunnit planera in utan det får funka ändå, fortsätter Thomas. I sommar ska jag spela på ett antal festivaler och det börjar med den bästa av alla: Peace & Love i Borlänge. Där blev jag inbokad bland de första redan förra hösten. Årets tema är ”En ny värld” och i det sammanhanget tyckte väl arrangörerna att jag passade in.

Vi skulle nog tro det. Nå, blir det någon sommarspelning för dig i våra trakter?

– Det enda jag vet är att förhandlingar pågår. Annars ser jag mycket fram emot höstspelningen (29 september) med Gävle symfoniorkester i konserthuset. Kommer ”hem” inom kort för att gå igenom upplägget med symfoniorkesterns ledning. 19 maj ska jag förrsten kolla in formatet i samband med att September är gästvokalist.

Ha en bra sommar då, Thomas!

Vi ses, om inte förr så 29 september!

Annons