Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duo M/E vann länsfinalen

/
  • Så sent som i höstas satte Elias Frigård och Marcus Nilsson igång på riktigt. Det egentligen är det Marcus skolprojekt som Elias gick in och hjälpte till med som är grunden till alltihop.
  • Det blev ett något okonventionellt bidrag som stod som slutsegrare. Marcus Nilsson och Elias Frigård som går under namnet Duo M/E, från Gävle föll ­juryn lite extra mycket i smaken.

En oväntad vinnare i tog hem finalplatsen i gårdagens länsfinal. När duon spelade efter prisutdelningen, så förstod nog de flesta juryns motivering.

Annons

I går var det länsfinal i den rikstäckande tävlingen Musik Direkt. Sju olika bidrag gick vidare till finalen som avgjordes på Spegeln i Gävle under söndagskvällen. När alla band och artister som hade tagit sig till final hade kallats upp på scenen delades olika priser ut till dem. Sist var det dags för vinnarna av själva finalen och det blev ett något okonventionellt bidrag som stod som slutsegrare.

Marcus Nilsson och Elias Frigård som går under namnet Duo M/E, från Gävle föll juryn lite extra mycket i smaken. De är okonventionella på det sättet att de spelar sopransaxofon och elgitarr, och har lämnat sången därhän. Motiveringen löd: Mogen, dynamisk och lekfull musik som kittlar fantasin och skapar bilder.

En motivering som på många sätt sätter fingret på deras musik. När de som vinnare tog över scenen och spelade en av sina låtar var det svador av melodiska små slingor som strömmade emot publiken. Marcus varsamma gitarrspel gifte sig väldigt bra med Elias sopransaxofon och de följer varandra i musiken på ett väldigt sympatiskt sätt.

Att de vann kom lite som en överraskning för dem själva, men det var två glada jazzstuderande unga män som tog emot priset.

– Det känns jättebra, som ett erkännande av vår musik. Det är inte så många som spelar sådan här musik, med den här sättningen heller, säger Elias Frigård.

– Och att de valde det enda bidraget utan sång, det var lite överraskande, säger Marcus Nilsson.

Tomas Olsson som är ordförande i juryn för länsfinalen berättar att det var hög klass på alla bidrag.

– Det var otroligt svårt och jämt. Men den musikaliska kvaliteten var högst hos Duo M/E och motiveringen talar för sig själv, säger han.

Riksfinalen i Musik Direkt hålls i Eskilstuna den andra till femte juni i år. Men de fick också ett delpris som innebar att de skulle ha fått spela på Fasching, en av Stockholms främsta jazzklubbar, men det går inte eftersom Elias Frigård är i Afrika och spelar då. Men innan Afrika och innan riksfinal i Eskilstuna, skulle segern firas under gårdagskvällen, något de båda såg fram emot.

Mer läsning

Annons