Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dylan – hiphopens gudfader?

/
  • Bob Dylan i unga år. En mångsidig poet och musiker som alla (nåja, nästan alla) hyser största respekt för.
  • Bob Dylan fyller 70 år i dag. Med sina femtio år som musiker har han blivit en ikon för många. Även hiphopare har blivit inspirerade av Dylan.
  • Bob Dylan i unga år. En mångsidig poet och musiker som alla (nåja, nästan alla) hyser största respekt för.
  • Rapparen Per Norén, alias Prop Dylan. Han säger att Dylan sätt att skriva texter inspirerat många rappare.

Annons

Är Bob Dylan hiphopens gudfader?

Frågan ställs i samband med att Bob Dylan fyller 70 år i dag. En åldrad legend vid det här laget, men hans musik fortsätter att inspirera nya generationer av musiker och har till och med hittat fram till just hiphopen.

Protestsångare, poet, rebell och förnyare. Bob Dylans inflytande på yngre generationers musiker är väl dokumenterad. En singer-songwriter i dag måste ständigt ta sig runt jämförelser med förlagan, detsamma gäller för många rockband. Men Dylans förmåga att ständigt byta skepnad har också gjort att han smugit sig in i andra, mer oväntade genrer.

I en artikel publicerad i mars 2010 ställer sig Rolling Stone Magazine frågan om Bob Dylan är hiphopens gudfader. Dylans associationsrika sätt att använda ord och hans samhällskritiska texter är två av anledningarna till att tidskriften ger honom epitetet. I artikeln nämns bland annat att skivbolaget Def Jam en gång i tiden lanserade rapparen Chuck D som den nya Bob Dylan. Även hiphopbandet Dilated Peoples frontman Evidence flört med Dylans klassiska video till låten ”Subterranean Homesick Blues” i sin egen video till ”The Far Left” läggs till bevisen.

I första delen av sin självbiografi ”Memoarer” från 2004 pratar Dylan själv om sin relation till hiphop. ”Några år tidigare hade Kurtis Blow, en rappare från Brooklyn som hade en hit med The Breaks, bett mig vara på en av hans skivor, och genom honom blev jag bekant med den där musiken - Ice-T, Public Enemy, N.W.A och Run-D.M.C. De där killarna stod inte bara och snackade skit. De slog på stora trumman, slet låtarna i stycken, sprängde alla gränser. De var alla poeter och visste vad som gällde”, skriver han.

Och beundran är ömsesidig. Svenske rapparen Jason ”Timbuktu” Diakité hyser stor respekt för Dylan som låtskrivare.

– Bob Dylan är en snubbe man hellre läser texterna av än lyssnar på. Han är en monumental låtskrivare som jag kan hoppas nå en promille av. Peps Persson sade en gång till mig att han tycker att rap är spännande eftersom det är en litterär musikform. Och just Peps och Bob Dylan har inspirerat mig fruktansvärt mycket, säger han.

Svenske rapparen Per Norén gör musik under namnet Prop Dylan. Han har nyligen varit i New York och spelat in låtar med den smått legendariske producenten DJ Premier. Bob Dylans närvaro i den äldre generationens rappare är påtaglig, säger han.

– Inte alla men många rappare härstammar från den gamla skolans tankesätt om att vara underfundig i sina texter och samtidigt förmedla något politiskt. I grund och botten är rap underklassens sätt att göra sig hörd och opponera sig mot auktoriteter och det är där Bob Dylan och hiphop sammanstrålar.

Dylan har genom åren kallats för lika delar poet och musiker. Hans litterära kvaliteter som textförfattare är också något som Per Norén lyfter fram som en koppling till hiphop.

– Många rappare tenderar att titulera sig själva poeter. Om det är brist på självinsikt eller en strävan att vara fullfjädrade lyricister vet jag inte, men en del rappare fyller faktiskt kraven. Bob Dylan är mer eller mindre en poet så även där korsas vägarna mellan Bob och hiphop, säger han.

Musikjournalisten Göran Holmquist som bland annat skrivit boken ”Visa oss vinden: Bob Dylan i Sverige” menar att Dylans egen mångsidighet bidrar till att yngre förmågor i olika musikstilar inspireras av hans låtar.

– Det finns så många ingångar i det han har gjort och han har hållit på i 50 år så naturligtvis är det många som plockar från honom, säger han.

Niklas Kjellberg/TT Spektra

Lotta Glimstedt/TT Spektra

Mer läsning

Annons