Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter chocken i Norge – nu laddar ”Bettan” för julturné

/

Annons

Svensk-norska artistveteranen Elisabeth Andreassen, 53, har precis återhämtat sig från den gränslösa chocken fredagen den 22 juli, så gott det nu går.

– Jag befann mig tillsammans med familjen i centrala Oslo när det small vid regeringskvarteren. Det kändes både fruktansvärt och overkligt när det stod klart vad som hänt och ännu värre skulle det ju bli ute på Utøya strax senare, säger Bettan.

Det som skulle bli en lång, skön sommarsemester med ovanligt litet jobb på schemat, förbyttes abrupt i tung sorg, för henne liksom för så många andra i Norge.

Nu känner hon sig i alla fall redo att ta avsats mot hösten och det påföljande turnépaketet ”Julkonserten 2011”. Igår samlades Bettan och resten av gänget för en presskonferens i Stockholm. Fyrklövern i nya upplagan, den 23:e i ordningen, består av Bettan, Marie Serneholt, Andreas Johnson och Lasse Kronér.

– Lasse har jag jobbat med tidigare, både under en julturné med Orsa Spelmän och i ”Diggiloo”-gänget och tv-programmet ”Doobidoo”. Marie och Andreas blir för mig nya bekantskaper i sådana här sammanhang. Fast båda är otroligt skickliga artister, så det ska bli hur kul som helst. Och så ser jag fram emot att sjunga gospel med Karen Gibson Kingdom Choir från London, som också är med på resan, säger Bettan.

Turnén inleds i Luleå den 24 november och fem dagar senare når sällskapet Gävle konserthus. Där var Bettan Andreassen så sent som förra året med en annan julshow, den med Christer Sjögren och Gunhild Carling.

– Det är bara inspirerande att byta litet grand och den förmånen har jag haft under större delen av karriären, förklarar den mångsidiga sångerskan som faktiskt varit med flest gånger (4) i Eurovision Song Contest med ”La det swinge”-vinsten från 1985 på topp.

Så sent som i år var hon med igen i den svenska Melodifestivalen med låten ”Vaken i en dröm”. Det var då (hemma i Göteborg) hon träffade programledaren Marie Serneholt för första gången.

Om exakt tre månader – ja, tidigare än så eftersom det självfallet blir en hel del repetitioner dessförinnan – handlar det däremot om julsånger på olika sätt.

– Och det känns alltid speciellt, kommenterar Bettan. Jag har största respekt för traditionen och för publikens förväntningar på vad som ska vara med i en julkonsert. Det finns ju vissa melodier som återkommer på de flesta önskelistor.

Ja, vem är din egen favorit?

– Oj, finns ju så många beroende på vilken sorts julkonsert eller show man väljer. Den amerikanska modellen, signerad Dolly Parton, Bing Crosby och Frank Sinatra gillar jag skarpt. ”Stilla Natt” och en del norska, inte så kända, psalmer ligger mig också varmt om hjärtat. Har förresten klart med en stor kyrkoturné i Norge nästa år.

Ses i Gävle då!

– Jag gillar verkligen ert konserthus, så det blir fint.

Mer läsning

Annons