Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldig flamenco kom som på beställning

/
  • Maria Pröckl stod förden eldiga flamencodansen.
  • Uppskattad flamencogitarrist. Erik Steen gästade Gårdskär i måndags kväll och kompades av bland andraJohan Alenius på sax och flöjt och Bengan Jonasson på bas.FOTO: NILS-OLOF ENGBERG

Efter en dag med regn och blåst kom Erik Steen Flamenco Fusion som en skänk från ovan med sin eldiga musik och formligen värmde upp ett blött Gårdskär.

Annons

Med eldiga rytmer, lika eldig dans och en musikton som den före detta NTO-lokalen inte upplevt någonsin tidigare infann sig plötsligt Spaniens varma sol på scenen. Fanns det några dammråttor på golvet sen tidigare lovar jag att dom brann bort efter detta.

Erik Steens gitarrspel med sina skickliga medmusikanter, Pepita (bara namnet) Rohdes sång och Maria Pröckls dans skapade exakt det där man tänkt sig innan man satte sig ner på sin stol. Runt flamencons dramatiskt dynamiska toner med ett visst mörker skönjer man också den nordiska ljusa tonen och en viss indisk touch med sopransaxens lite ensliga ton, precis vad just fusion innebär. En härlig blandning av musik helt enkelt.

Gruppen bildades 1989 och har sedan dess turnerat runt i Sverige och utomlands. De har även gjort radio- och tv-framträdanden och spelat in flera cd-skivor. Gruppen bjuder på mörk dramatisk flamenco blandat med nordisk ljus. Studier i Andalusien och Madrid samt flera års arbete med dansgrupper och sångare från hela Europa har lett till att Erik Steen har en helt egen stil inom flamencotraditionen. Han har komponerat teater- och filmmusik och varit verksam som studiomusiker. 2007 blev Erik som en av få utlänningar inbjuden att delta som solist på Spaniens största flamencofestival, Suma Flamenca, i Madrid. En kombination av latinska rytmer och jazzens fria form är utmärkande för Erik Steen Flamenco Fusion.

Trots sitt svenskklingande namn är den Umeåbördige före detta trummisen (!) Erik Steen en synnerligen uppskattad och väletablerad gitarrist även i flamencons hemland Spanien och det kan man verkligen förstå efter kvällen framträdande. Sen drog bandet vidare till Bålsta i denna konsertkarusell som arrangeras av Musik i Uppland, tillsammans med Älvkarleby kommun denna kväll.

Larsgöran Svensson

Mer läsning

Annons