Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldiga toner från en välsnidad trumpetare

/
  • Karl Olandersson. Han kan stå som förebild på hur en jazzmusiker uppträder på scenen.

Att få lyssna till trumpetaren Karl Olandersson är en upplevelse av stort mått. Det är sällan man får möta en sådan mogen jazzmusiker.

Annons

Han kan stå som förebild på hur man uppträder på scenen. Jag hörde Karl redan i början på 1990-talet då han fortfarande gick i grundskolan. Redan då kunde man lätt konstatera att han hade alla möjligheter att utvecklas till en exceptionellt bra trumpetare. I dag är han 33 år och utan tvivel är han landets mest intressanta och personligaste solist på instrumentet.

Olandersson kan instrumentets historia från Armstrong till nutid. Flexibiliteten och hans spel med halvt nedtryckta ventiler var mästerlig. Roligt med en trumpetare som använder instrumentets alla uttrycksvarianter. Nummer som slog an var ”East Of The Sun”, tretaktaren ”Groove Merchant”, ”In A Mellow Tone”, ”Cherokee”, Dexter Gordons ”Modal Mood” och ”Star Dust”. En perfekt blandning för en grandios konsert.

Karl har också en fin framtoning när han sjunger. ”Darn That Dream” och Bunny Berigans paradnummer ”I Can’t Get Started” gick hem hos publiken. När riktiga jazzmusiker greppar mikrofonen och luftar strupen kommer oftast den rätta jazzfraseringen fram.

I huvudpersonens kvartett ingick den finsnickrande pianisten Daniel Tilling. Han är på väg att bli en Gävlefavorit av stora mått. Vikarierande välspelande basisten Kenji Rabson och trumslagaren Mathias Puttonen var de övriga i kompet. Kenji var en lyckad solist i flera nummer. I ”Just Friends” som han spelade på duo med Karl var han strålande. Lyhört avspänt spel kom från Mathias konserten igenom. Han fick även visa sig som solist vid flera tillfällen. Spelet på virveltrumman när han gick över i New Orleansstil var mycket bra.

Sammanfattningsvis var detta en av de mest intressanta konserter som jazzklubben arrangerat.

Göran Olson

Mer läsning

Annons