Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bluesdrottning från Finland kommer till stan

/

Blues & gitarrdrottningen Erja Lyytinen, 35, från Helsingfors har kommit till Sverige i påsk för spelningar i Göteborg, Växjö, Gävle och Stockholm.

Annons

– Det känns roligt att komma tillbaka till Sverige där jag alltid fått ett fint mottagande av publiken. Många svenskar verkar älska blues, precis som jag gör, säger Erja.

Hon har kallats för Finlands svar på Bonnie Raitt och det har hon ingenting emot. Hårdkokt blues och själfull r & b är mottot.

– Tvärtom känns det hedrande, men jag har ju min egen stil och min egen röst.

Gitarren har hon haft sen liten tjej hon var, för att travestera Sven-Ingvars. Det var hennes gitarrspelande pappa som först inspirerade henne.

Erja gick sedan vidare och skaffade sig gedigna utbildningar, bland annat i Malmö, Köpenhamn och Los Angeles. För att finansiera sina studier gjorde hon livegig på olika ställen.

– Jag strävade efter ett eget sound och det nådde jag tack vare slidespelet, berättar Erja. Finns inte så många kvinnliga musiker som ägnar sig åt just den gitarren med sin speciella teknik. Stilen öppnar upp möjligheterna för hur man skapar och spelar musik. Och så tycker jag om att stå med klackarna djupt i Mississippideltats lera.

Erja Lyytinen är en viktig del av den nya generationen bluesartister som ger den amerikanska genren nytt liv. Hon turnerar flitigt och har nått allt större uppmärksamhet i Europa. Nyligen gjorde hon en uppmärksammad Englandsturné där hon bland annat hamnade på omslaget till Blues In Britain och intervjuades av BBC2.

Fyra soloalbum har hon hunnit med och snart släpper hon (”på begäran”) en liveplatta också. På Sverigeturnén har Erja en internationell komptrio med sig, en italiensk gitarrist, en engelsk basist och en finländsk trummis.

– Jag har väl gjort fyra-fem turnéer i Sverige tidigare, men Gävle har jag aldrig besökt. Har ni varmt och skönt där just nu?

Klart vi har, Erja!

Mer läsning

Annons