Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En debutant med tidlösa ideal

/
  • ”Målet var att slå igenom, men det är inte något som jag har räknat med”, säger Dante ­Kinnunen. Med den färska ep:n ”Next to you” har The Concretes-trummisen blivit en av ­vårens mest emotsedda debutante r.Foto: Victor Lundberg/Scanpix

En cover räckte för att sätta Dante Kinnunen på indiekartan. Ep:n kommer i dagarna, men Dante tänker redan framåt.

– Jag vill ta nästa steg med albumet, säger han.

Annons

Hajp eller början på något stort? Dante Kinnunen har fått mer uppmärksamhet för en låt, en cover dessutom, än de flesta artister kan drömma om när de turnerar med nya album.

Singeln ”Next To You” släpptes den 18 februari och ep:n med samma namn kom nu i dagarna. Det är allt ljus på Dante. Något som både lockar och skrämmer.

– Jag känner panik och skräckblandad förtjusning när jag tänker på det. Man går runt och är rädd hela tiden. Att bli ett skämt, det vore det värsta, säger han.

Planen är klar sedan länge. Med ”Next To You” uppfann Dante ett sound, en sorts programförklaring för den kommande musiken. Dante vill skriva tidlös men personlig musik. Anledningen är egentligen självklar.

– För att det är svårt, och roligt. Målet är att nå många människor, oberoende av vilka genrer de intresserar sig för i vanliga fall. Jag var ganska nervös över att släppa ep:n ett tag, men nu har jag spelat den för ganska många personer som jag litar på och de gillar den, säger han.

Höga ambitioner, men Dante är ingen genomsnittlig debutant. Pappa Toni Holgersson är hyllad vissångare som på 90-talet turnerade med Mikael Wiehe och Björn Afzelius. Dante är bara 23 år gammal, men saknar inte erfarenhet. Sedan han var 19 har han spelat trummor med kreddiga The Concretes.

Under flera år var Toni Holgersson uträknad som artist på grund av sitt drogmissbruk. Dantes relation till sin pappa baseras på ”en massa terapi”. Även om han säger att pappans problem aldrig avskräckt honom från att ge sig in i samma bransch var det inte självklart att satsa på musik.

– Jag har inte kommit fram till varför det blev musik eller hur stor roll han har i det. Han har aldrig varit med i mitt liv förutom på julafton någon gång och nu på senare år när han har varit ren i perioder. För mig har han mer varit en missbrukande pappa än en musiker.

Medan Sveriges samlade kritikerkår kastar sig över de tre spåren på ep:n är Dante redan inne i nästa projekt. Albumet skrivs i en hemsnickrad studio i kulturreservatet på Åsöberget i Stockholm. Finliret ska göras i Svenska grammofonstudion i Göteborg.

Dante vet vad han vill åstadkomma.

– Bättre texter, bättre produktion, med bättre menar jag musik som åldras bra. Jag vill inte skriva någonting som man lyssnar på om fem år och tänker ”gud vad det här är hösten 2011”. Jag vill att det ska leva längre än en sommar, att det ska bli en skiva som man kan lyssna på om tio år och ändå förstå.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons