Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En resa i Joni Mitchells liv

/

Musik i Upplands konsertkarusell snurrar vidare och den här gången med Irma Schultz Keller på en av platserna i karusellen.

Annons

Irma tolkar den här kvällen Joni Mitchell vilken hon har intresserat sig mycket för sedan de båda träffades 1996 då Joni fick Polarpriset. Det föranledde henne trots att hon redan innan gjort en live-cd med hennes låtar att återigen spela in en cd, ”Blank is”, år 2010 med Jonis alster.

Denna späda, charmiga, lite blyga Irma kommer in tillsammans med sin trio och bjuder oss så på en resa i Jonis liv. En liten resväska finns med som hon plockar rekvisita ur allteftersom hon sjunger hennes låtar.

Stämningen blir skir och finstämd. Plötsligt känns det rätt att det hela utspelar sig i en kyrkobyggnad och visst infinner sig en viss nostalgi från 70-talet hos oss som studerade i Uppsala på den tiden då Jonis vinyler snurrade på Lencospelare i 15 kvadratmeter studentrum på Studentvägen.

Att Irma uppskattar Joni kan man inte ta miste på. Hon varvar hennes låtar med sina egna tolkningar med berättelser ur Jonis liv, ett liv som inte var spikrakt direkt.

Tillsammans med Josef Kallerdahl på kontrabas, Andreas Söderström på gitarr och Fredrik Hermansson på piano blir det en helhet som fungerar perfekt i kombination med den stora filmduken bakom som visar filmsekvenser från en resa i Kanada.

Ett bra upplägg som får oss i publiken att lära känna denna kanadensiska artist på ett något annorlunda vis. Vi får också upptäcka hur bra Irma är som sångerska.

Att Joni sen inte bara är en sångerska och låtskrivare utan i dag en ännu större konstnär som är uppslukad av sin konstart eller som hon uttrycker sig, ”Jag sjunger ut min sorg, jag målar min glädje” är intressant.

Här i Skutskärs kyrka fick vi höra hennes musik, det räckte gott och det var riktigt bra tyckte säkert samtliga 50-talet åskådare denna kväll.

Larsgöran Svensson

Mer läsning

Annons