Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En showman av stora mått

/
  • Shaggy var lördagens största bokning och han visade varför genom att stå för en riktig show.
  • T.O.K kom till festivalen utan band men med en DJ. Och det räckte för att publiken skulle dansa loss.
  • Timbuktu leverade låtar från hela sin karriär uppbackad av bandet Damn.
  • Italienaren Alborosie kallas för ”det hetaste som kommit från Sicilien sedan Etna” av sitt skivbolag.

Lördagen är inte lika solig men den tolv personer stora Skansen gör allt för att alla ska komma i samma fina festivalstämning som på fredagen.

Annons

Åtta (!) blåsare i uniformer lever ut på scenen, de bjuder på lättsam ska och sjunger låtar om det vidrigaste brott som finns, att skjutsa på cykeln.

Kalle Baah däremot är långsamma och inte alls så spännande trots att sångaren Pelle Johansson uppträder i Brynäströja.

En fin festivalbokning är givetvis Timbuktu & Damn, som får festivalens dittills största publik. Ett snyggt och kompetent storband backar upp Jason Diaketé som visar att han är en stor artist och levererar låtar från hela sin karriär.

Tanya Stephens hade otur att uppträda samtidigt som Timbuktu, men trots det har hon en ganska stor publik. Hon sprider sin mjuka dancehall och det är förståeligt att hon är en de största kvinnliga sångerskorna på Jamaica.

T.O.K har tyvärr inget band med sig utan bara en DJ men efter att alla fyra kommit ut på scen och visat upp en Usain Bolt-pose så är det full fart. Ännu en gång visar publiken att de är på reggaefestival för att ha kul till musiken. Det dansas vilt.

Alborosie är en italienare som flyttat till Jamaica och spelar en modern version av Rootsreggae.

Med enorma dreadlocks visar han att han är värd att stå på stora scenen. Bandet är otroligt bra. En kille spelar trumpet och keyboard samtidigt, en fantastisk trummis spelar både analogt och digitalt på samma gång. ”Det hetaste som kommit från Sicilien sedan Etna” kallar hans skivbolag det och att han är den första vita artist som fått skivkontrakt med Marleys bolag Tuff gong är bevis nog.

Shaggy är festivalens största bokning. Jag var lite skeptisk hur han skulle tas emot bland renläriga reggaefans men det borde jag inte ha gjort. Shaggy är en showman av stora mått. Man kan givetvis tycka det är löjligt med en kille som står och juckar i takt men jag tror det finns en glimt i ögat. Musikaliskt är det en berg-och-dalbana i kvalité men det funkar publikt.

Ännu en gång dansas det hejvilt. Festivalledningen visste nog vad de gjorde när de bokade Shaggy.

Som om inte alla artister var nog kunde man äta goda jamaicanska grytor och lära sig dansa i en workshop.

Allt på festivalen var bättre och roligare än förväntat,

Hoppas det blir en fortsättning nästa sommar.

Peter Alzén

Mer läsning

Annons