Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En slagverkare som vi knappast sett maken till

/

Wow, nu har jag upplevt världens bäste slagverkare! Eller åtminstone en av dem.

Annons

Göteborgaren Finn Björnulfsson, som jag faktiskt sett på Håkan Hellströms konserter, bjöd nämligen på en makalös uppvisning sent på fredagskvällen när han kompade den eminenta sångerskan Miriam Aida i konserten som helt och hållet handlade om Afro Samba på portugisiska.

Var det kallt dessförinnan i Bangen-tältet så spreds nu en värme som den plötsligt vore kommen ända från Brasilien. Även om jag anar att duon Robben Ford och Michael Landau bjöd på en värdig final kring midnatt så måste jag framhålla denna hyllningskonsert till ikonen Baden Powells ära som en av de bästa jag sett hittills i år.

Timmen gick tyvärr allt för fort, vilket även den trevliga skånskan Miriam Aida tyckte.

Att det var premiär för hennes sextett märktes inte utan bandet syntes vara hur tight som allra helst med sina melodiösa sånger på teman som naturväsen, gudar och framför allt kärlek.

En av konsertens höjdpunkter var den synnerligen speciella versionen av den låt som vi känner som ”Fri som en vind” på svenska (med Lill Lindfors).

Rakt igenom stod Finn Björnulfsson, som tydligen kan slå på vad som helst och ändå bibehålla rytmen, och mandolinsolisten Filip Runesson, gitarristen (sjusträngad) Mats Andersson, basisten Anders Lorenzi och trummisen/andre slagverkaren Ola Botzén för ett härligt komp till Miriams inspirerade sång.

Tidigare på kvällen fick Idol-Molly Pettersson Hammar stående ovationer för sin löftesrika pipa framför Sandviken Big Band. Med bravur klarade hon låtar som exempelvis ”I Got A Woman” och ”Natural Woman”.

Vad månde bliva av denna unga sångfågel från norr?

Fingerfärdige internationella superstjärnan Gustav Lundgren lirade sedan Django Reinhardt-låtar så det stod härliga till. Men han och uppbackningen av kamraterna Martin Widlund (gitarr) och Andreas Unge (bas) stack också emellan med egna kompositioner – och faktiskt lite Norah Jones också...

Tyvärr var det lite för kallt i fredags kväll för att Bangen-publiken skulle njuta till fullo. Däremot var det inget fel på musiken, tvärtom.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons