Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energiladdad sångerska tände jazzpubliken

/

Det står helt klart att jazzpubliken prioriterar konserter där sång ingår. Amerikanskan Kathy Morrow som framträdde med Kjell Fernströms kvartett på onsdagskvällen är ett tydligt exempel.

Annons

Med en grabbnäve i The Great American Songbooks outslitliga innehåll satt hennes sång som en smäck. Det är inte fel att en och annan melodi därifrån serveras vilket ger lyssnaren igenkännande vibbar. Det var tredje gången Kathy stod på restaurangens scen och det gjorde hon mycket övertygande med småcharmigt mellansnack utan pretentiösa utsvävningar.

Kathy visade verkligen prov på sin professionalism konserten igenom. När hon satte sig vid flygeln och rev av Route 66 fick hon stämningen i lokalen att nå kokpunkten. ”It Could Happen To You”, ”It´s Alright With Me” och ”My Favorite Things” och ”Satin Doll” var andra melodier som berörde. Kathy är ett fullblodsproffs med en aldrig sinande energi och en musikalitet som smakar mera.

Kjell Fernström är en utmärkt back up till solister oavsett om det är sjungande sådana eller instrumentalister som ligger i fokus. Hans pianospel var lysande kvällen igenom. Trevlig presentatör är han också vilket också gäller Kathy. Den välspelande tenorsaxofonisten Calle Lundborg gjorde här sin debut på klubben och den var mycket bra. Stilistiskt har han den sena trettiotalstraditionen i botten även om han kunde övergå till ett modernare formspråk.

Han var mycket till sin fördel i det överraskande numret ”Ack, Värmeland Du Sköna” där Kathy gjorde en värmande personlig tolkning. Calle inledde konserten för övrigt med att ge Lester Young sin hyllning i öppningsnumret ”Lady Be Good”. Det blev inledningen till en angenäm swingafton som avrundades med två extranummer.

Med Arne Wilhelmssons trygga basspel och Jesper Kvibergs smakfulla trumspel fick gruppen en subtil balans utan övertoner. Paret jobbade verkligen fram en unit som var föredömlig i alla avseenden. Solistiskt skall de också premieras.

Göran Olsson

Mer läsning

Annons