Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric Saade ryter till om schlagerreglerna

/
  • ”Ryssen har snackat en massa. Jag såg videon, det är en medioker låt”, säger Eric Saade. Den kaxige popsångaren framför det svenska bidraget i schlager-EM.
  • Eric Saade i den omskrivna exploderande glasburen som efter några vändor fick hänga med till Düsseldorf.

Eric Saade drar till Düsseldorf för att ”sätta en ny nivå för schlager-EM”. Den kaxige svensken siktar mot toppen, men är kritisk till att tävlingens regler begränsar hans möjligheter.

Annons

Han är prins av barnpop och kung av specialeffekter. Melodifestivalens suverän Eric Saade förbereder sig för att representera Sverige vid schlager-EM i Düsseldorf. I en studio på SVT i Stockholm slipar han på numret som ska övertyga den europeiska tv-publiken. En ”pimpad” glasbur med exploderande rutor och nya inbyggda strobljus åker med till Tyskland. Men det är inte de avancerade effekterna som gör Eric Saade nervös.

– Det är svårt att få det att låta bra samtidigt som man dansar street. Sången får lida extremt mycket. I utlandet har man ju fattat det här med pop. Artisten släpper micken, kören sjunger refrängen, sen tar man upp micken när man känner för det igen. I Melodifestivalen tycker folk att man ska sjunga hela låten hela tiden, säger han.

I den svenska tävlingen använde Eric Saade både dansare och körsångare för att maximera uttrycket i sin ansträngande scenshow. Reglerna i schlager-EM tillåter bara sex medverkande per bidrag. Den begränsningen ställer till det för den unge sång- och dansmannen som har tvingats byta ut medlemmarna i sitt vinnande lag.

– Jag tror att vi är de första som gör en riktig popakt i schlager-EM och det är skitsvårt för det är så omoderna regler. Om man hade fått ha åtta eller tio personer involverade hade det blivit som när vilken världsartist som helst kommer på besök till Globen.

Är det dags att ändra reglerna?

– Jag försöker bara göra som de säger. Nu är det nya regler, en ny grej, och då gör vi ett nytt nummer som är ännu bättre. Jag vill åka dit och sätta en ny nivå för schlager-EM.

Sverige finns ofta bland favoriterna inför schlager-EM och låten ”Popular” är inget undantag. Eric Saade säger att han vill vinna, men att det viktigaste för honom är att göra ett bra framträdande och väcka intresse för sitt kommande andra album.

Han har inte brytt sig om att gräva ner sig i de andra ländernas bidrag.

– Jag har sett väldigt lite. Frankrike och England är bra, de skulle vara värdiga vinnare båda två. Sedan finns det mycket skit också och man vet inte aldrig vad som vinner. Därför är prestationen viktigare för mig än resultatet.

En av de största nyheterna inför årets Melodifestival var att superproducenten RedOne och gruppen Love Generation medverkade med ”Dance alone”. Låten åkte ut, men RedOne medverkar ändå i schlager-EM, under rysk flagg. Det ryska bidraget har redan väckt uppmärksamhet, men Eric Saade är inte imponerad.

– Det är djävligt mediokert faktiskt. Jag ser inte låten inte som något hot, det är inget som kan överträffa ”Popular”.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons