Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett kultband som väger tungt

/

Riktigt tungt var det på CC-puben i Gävle när Anders F Rönnblom och hans band klev upp på scenen och sparkade igång kvällen med låten ”Osårbar” från albumet ”Bravado Bravado” från 1989.

Annons

Därpå följde låtar som ”Ramlösa Kvarn”, ”Jag kysste henne långsamt”, och ”Mamma hjälp mig”. Välbekanta och pulshöjande.

Det var inte direkt fullsatt på onsdagskvällen, bara att beklaga, för spelningen var verkligen mer än värd att lyssna på. Anders F Rönnblom är ute på en Norrlandsturné med sina grabbar. Förutom Anders består bandet av Björn Rothstein, Peter R Eriksson och Björn Aggemyr.

Anders F Rönnblom, 65, är mest känd för låten ”Det är inte snön som faller” från tidskriften ”Schlagers julsingel” 1980. 1971 kom hans första album, ”Din barndom ska aldrig dö”.

Att Bob Dylan är en av Rönnbloms inspiratörer märks tydligt i hans spelningar. Speciellt i låten ”Billys väntan på Isabell”, där han verkligen sjunger som Dylan, med hans ”gungiga” sound i röst och intonation.

Under framförandet av låten ”Jazz” visar basisten Björn Rothstein vad han går för. Ett långt solo som bara växer i intensitet och styrka, spelat med en oerhörd kompetens och inlevelse, imponerar på CC-publiken. Olika gitarrsolon i den och andra låtar gör också att det sprids en känsla av att det här är stort, det här är större än det vanliga.

Här står ett kultband. Här lirar grabbar som vet vad det handlar om. Rönnbloms texter andas sårbarhet och en viss ironi. Inspirationen får han från tv, tidningar, hur folk pratar, hur folk uppför sig ...

– Det är bara att titta sig omkring.

Innan Rönnblom och hans band började sin spelning, underhöll trubaduren Mårten Lärka som är supportakt till Anders F Rönnblom på den här turnén. Med sin gitarr och personliga sång gjorde han vad han kunde för att få publiken att sjunga med, tyvärr utan större framgång. Det var nog lite för tidigt på kvällen för en höstkulen Gävlepublik att släppa på hämningarna.

Eva Åström

Mer läsning

Annons