Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett vattenhål i torkan

/

Annons

Det är alltid lite trist med tillbakablickar när dessa varit intetsägande. Årets torka bekräftas av att topp-placerade Opeth inte hade någon som helst konkurrens om förstaplatsen 2008. Sverige bekräftar åter sin starka ställning i hårdrocksvärlden.

Årets lista visar också att det bästa och mest kreativa inom hårdrocken produceras av små skivbolag. Enda undantaget på denna lista är Metallica. Andra större band som AC/DC, Guns N’ Roses och Whitesnake får finna sig i att hamna strax utanför årets topp-10.

Årets lista väljer jag att fokusera på hårdrocken, och det beror mest på att det varit ganska klent med godbitar på annat håll.

Bäst utanför hårdrocksfären var det souliga albumet ”Will Not Be Televised” med Solution, där Nicke Andersson (Hellacopters) visar att det finns ett hav av strängar på hans lyra.

Årets bästa konsertminnen var tre och lagrades på KB i Malmö, där Ted Nugent uppträdde för en faktiskt inte utsåld rockklubb, Triumphs första besök på skandinavisk mark på Sweden Rock Festival i somras och det legendariskt dystra folkmusikbandet Comus på Mellotronens rockbåt över Östersjön i våras. En sensationell tillfällig återförening som fick folk att vallfärda från världens alla hörn.

1. Opeth – ”Watershed” (Roadrunner/Bonnier-Amigo) Så tungt, men ändå så oerhört vackert och melodistarkt. Opeth säljer numera ut stora arenor världen över och det är inget att förvånas över.

2. Black Stone Cherry – ”Folklore and Superstition” (Roadrunner/Bonnier Amigo) Det här bandet är ungt, ungt, men ack så hett. Och spelar man sydstatsrock i 2000-talskostym och med bravur så är man onekligen värd all respekt.

3. King Hobo – ”King Hobo” (Hippodrome/Border) Svensk flummig 70-talshårdrock med Per Winberg (till vardags keyboardist i Opeth) i spetsen, och resultatet är så låtstarkt att man häpnar.

4. Cult Of Luna – ”Eternal Kingdom” (Earache Records/Sound Pollution) På sitt femte album fortsätter Ume-gossarna på sin mörka, progressiva metalcore-resa med stämningar som ger så mycket om man ger dem chansen.

5. Journey – ”Revelation” (Frontiers/Bonnier-Amigo) De hittade en ny sångare på Youtube, men det sköna soundet är sannerligen intakt.

6. Metallica – ”Death Magnetic” (Universal) Deras bästa skiva sen det svarta albumet om ni frågar mig.

7. King’s X – ”XV” (InsideOut/Border) Texas-trion har repat mod och entusiasm och resultatet är bättre än på många år. Är strax ute på en ny europa-sväng som bland annat inkluderar en DVD-inspelning i London.

8. H.E.A.T – ”Heat” (Stormvox/Playground) Även H.E.A.T kommer från Upplands-Väsby och inte sen Europes dagar har svensk melodiös hårdrock fått lika bra recensioner.

9. Evergrey – ”Torn” (SPV/Border) Evergrey är fortfarande oerhört bra. Inte en svag låt här på ett album som ändå inte glimmar som tidigare alster.

10. Thalamus – ”Beneath a Dying Sun” (Grooveyard Records) Ett gammalt album med Electric Boys har titeln ”Groovus Maximus”. Det handlar om stonerrock med fötterna i 70-talet och de kommer från – Borlänge!

 

Årets konsert i Gävle: Mats Holmquists Stora Stygga i Folkets Hus.

Årets lokala skiva: GUBB-skivan. Bra ensemblespel. Bra trumpetspel av Peter Asplund och snygg design.

Årets gästrikemusiker: Saxofonisterna Fredrik Nordström och Klas Toresson, trumpetaren Nils Jansson, trumslagaren Jon Fält.

Årets svenska skiva: Bobo Stenson Trio ”Cantando”.

Årets svenska nykomling: Pianisten Adam Forkelid.

Årets storbandsskiva: Maria Schneider Sky Blue.

Årets småbandsskiva: Joe Lovano & Hank Jones ”Kids: Duets at Dizzy´s Club Coca Cola”.

Årets förlust: Pianisten Esbjörn Svensson som omkom i en dykolycka.

Årets veteraner: Pianisten Hank Jones 90, munspelaren Toots Thielemans 86, trumslagaren Roy Haynes 83, saxofonisten James Moody 83.

Årets jazzsångare: Kurt Elling.

Mer läsning

Annons