Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exklusivt möte med två flyglar på scenen

/

I kväll kommer konserthusets båda Steinway-flyglar att stå spelklara på scenen i Gevaliasalen inför en som det heter i förhandsreklamen ”omtumlande och nydanande konsert med djärva inslag av musiker av hög internationell klass”.

Annons

Naoko Sakata tar plats vid den ena flygeln medan hennes svenske inspiratör Bobo Stenson sätter sig vid den andra. Lennart Åberg och Anders Jormin medverkar också på saxofon och flöjt respektive bas.

En helt ny konstellation som var och en ska bidra med en egen nyskriven komposition.

2008 kom den unga japanska pianisten Naoko Sakata till Sverige efter att ha blivit fascinerad och fängslad av den skandinaviska jazzen. Hon sökte in på Musikhögskolan i Göteborg där hon fick Anders Jormin, basist i just Bobo Stensons trio, som lärare. Hon har nu avslutat sina studier och startat en egen uppmärksammad karriär. 

Vid en av invigningskonserterna i Uppsala Konsert & Kongress i september 2007 spelade uppsalamusikern Lennart Åberg och Bobo Stenson i en dubbelduo med två flyglar och två blås tillsammans med trumpetaren Kenny Wheeler och pianisten John Taylor. Sedan dess har Lennart Åberg funderat på att göra ett nytt projekt, som nu blivit ett faktum.

Mer läsning

Annons