Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faller Europa för Erik från Helges?

/
  • Gävletrion gör sig finalklar. Erik Rapp (till vänster) ska sjunga egna låten ”Faller” i  Junior Eurovision Song Contest och till sin hjälp  med musiken har han haft Mikael Gunnerås och Johan Jämtberg.

Det är ingen måtta på framgångarna för Helges musikstudio i Andersberg med dess grundare, musikproducenten och sångcoachen Johan Jämtberg i spetsen.

Annons

Om några veckor blir en trio därifrån Sveriges hopp i Junior Eurovision Song Contest 2011, som arrangeras i Armeniens huvudstad Jerevan lördagen den 3 december.

Erik Rapp heter den 15-åriga killen som ska försvara de blågula färgerna med låten ”Faller”, som han skrivit tillsammans med Johan Jämtberg och Mikael Gunnerås från Gävle.

– Texten handlar om kärlek och är till hälften självupplevt och till hälften påhittat, berättar Erik när GD Nöje träffar honom under ett av hans många besök på Helges. Det tog ett tag innan vi fick till refrängen, men sen lossnade det.

Erik bor i Leksand, men avståndet till Gävle och sångträningen har inte avskräckt vare sig honom eller föräldrarna under de år som gått sedan han valde att ansluta sig till Jämtbergs stall av talanger. Särskilt inte efter framgångarna i talangjaktstävlingarna med segern 2010 på topp.

– Det har funkat bra, säger Erik. Ibland samåker jag med en tjej från Hedemora.

Hur gick det nu till när ”Gävlelåten” vann den svenska uttagningen till Europa-finalen?

– Först var jag med i en audition och juryn gillade låten. Jag kom med bland de åtta som till slut gick vidare till inspelningen av tv-programmet. Därefter valdes fyra deltagare ut till finalen på Gröna Lund tidigt i höstas.

Juryn som bestod av Christer Björkman, Tine Matulessy och Molly Sandén utsåg Erik till vinnare. Stort jubel utbröt och lika glad som Erik var förstås hans coach Johan Jämtberg,.

– Helges Sångstudio har nu sitt tredje bidrag med i juniorernas Europafinal, berättar Johan. 2006 gjorde Molly Sandén, numera etablerad stjärna, sin vinnarlåt ”Det finaste någon kan få” på Helges och i Bukarest tog hon hem Sveriges hittills bästa placering. Hon blev trea. Året därpå producerade systern Frida Sandén ”Nu eller aldrig” på samma sätt och fick representera Sverige i Rotterdam. Där gick det inte riktigt lika bra resultatmässigt, men hon skötte sig strålande även hon.

Nu är det således dags att hålla alla tummar för Erik och hans låt ”Faller” därborta i Armenien, dit han och Johan reser i slutet av denna månad för att börja uppladdningen.

Vanligt är att fråga unga intervjuobjekt om förebilder inom musiken, så vilka har Erik lyssnat på?

– Det är många, men just nu gillar jag det Veronica Maggio och Oskar Linnros gör.

Hockeyn har inte intresserat den unge leksingen. Så länge han minns har han alltid föredragit musik i alla dess former. Från det att han som femåring började i kör, spelade saxofon, blockflöjt och piano hemmavid och på musikskolan – och nu har han tagit plats på scenerna.

– 2007, när jag var tio år, sökte jag till min första talangtävling. Jag gick till final och började åka landet runt och besöka olika talangjakter. Egentligen inte för tävlingens skull, utan mest för att få en scen att stå på och göra det jag älskar.

När Erik var tolv år fick han vara med i ett tv-program som hette ”My Camp Rock”, ett sångläger som byggde på en Disney-musical.

– Det var en av de roligaste och mest lärorika veckorna i mitt liv!

Därefter blev Erik uttagen till Helges Artister och fick en rad nya vänner. Från början gjorde han covers, men på senare tid har han satsat på eget material.

Nu återstår att se om Europa faller för svenska ”Faller”. Samtidigt är Mikael Gunnerås, som varit med och skapat musiken, i full färd med att ta fram en lämplig text på engelska.

FOTNOT: Finalen i Junior Eurovision Song Contest sänds direkt i SVTB, klockan 19.30 den 3 december.

Erik Rapp heter den 15-åriga killen som ska försvara de blågula färgerna med låten ”Faller”, som han skrivit tillsammans med Johan Jämtberg och Mikael Gunnerås från Gävle

Mer läsning

Annons