Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feist är tillbaka i balans

/
  • ”Jag hade kanske en kanadensisk och naiv förställning av Big Sur. Jag hade kört igenom ett par gånger och visste att det var fantastiskt, men jag undrade vad jag kunde upptäcka där” säger Feist om Big Sur där albumet ”Metals” spelade in.Foto: Universal

Sju års oavbrutet turnerande, en jättesuccé och sedan en 18 månader lång paus. Nu har Feist hittat balansen. På onsdag kommer hon till Sverige.

Annons

Kritikerhyllade albumet ”Metals”, som kom i höstas, var inte alls självklart för Feist. Hon debuterade som soloartist 1999 men det var först med ”The Reminder” och framför allt låten ”1 2 3 4” som hon nådde den breda publiken 2007. Men efter succén, som föregicks av sju års oavbrutet turnerande, höll sig Feist borta från musiken i ett och ett halvt år.

Men den perioden vill hon inte prata om i dag, säger sångerskans pr-kvinna och avbryter intervjun när ämnet kommer upp.

Feist verkar själv inte ta illa upp av frågan.

– När skivan kom ut var det det enda som folk frågade om och till slut blev jag lite galen. Nu gör jag inte lika många intervjuer så det är inte lika plågsamt att prata om. Men vad gjorde jag? Jag gjorde allt man gör när man inte turnerar. Jag odlade till exempel i min trädgård, det är väldigt symboliskt att se någonting växa, säger Feist över telefon från sitt hem i Toronto.

När hon till slut började skriva musik igen gjorde hon det isolerad i ett skjul i samma trädgård. Det var första gången hon skrev under en längre sammanhängande period. Inspelningsplatsen kom också att bli betydelsefull: kaliforniska Big Sur. Men det blev inte alls den solindränkta dröm som Feist förställt sig.

– När vi kom dit i februari var det full storm, träd som piskade, regn och dimma. Vi bodde precis på en klippbrant med Stilla Havet dånande in mot oss med vindarna som kommer hela vägen från Japan. Det var väldigt bra på ett sätt för det ändrade hur vi spelade. Vi satt nästan hopkurade framför järnspisen för att hålla värmen.

Varje album har en egen födelseplats och även om Feist säger att hon velat stanna i Big Sur längre med Chilly Gonzales och Mocky som hon gjort plattan med (”Vi hade kunnat göra skivor tillsammans, åt varandra, i evigheter”), så kommer hon inte att återvända.

– Jag visste till exempel att jag inte ville göra en till platta i Frankrike eftersom de två första gjordes där. Det fanns en anledning till att de blev till där och jag känner på samma sätt med ”Metals”. Jag gör nog samma sak med nästa skiva, vad det nu blir, och väljer en plats vars stämning får styra låtarna.

I går kväll drog Europa-turnén i gång i Oslo och i kväll spelar Feist på Cirkus i Stockholm. Den här gången har hon bestämt sig för att turnera fram till hösten, vis av erfarenheten från sitt sju år långa turnerande i början av 2000-talet.

– Då var varje turné så olika att jag först i slutet förstod att det gått sju år. För mycket av något kommer aldrig att vara bra. Det handlar om balans.

Mer läsning

Annons