Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fight om publiken till alla julshower

/
  • Loreen uppträdde under invigningen av nya Friends Arena i Solna. I julmånaden är hon tillbaka för att uppträda på Julgalan. Den stora julshowen säljer nu biljetter till halva priset för att fylla arenan. Till Göransson Arena kommer ­Loreen & Co den 15 december.
  • Christer Sjögren och Lotta Engberg uppträdde i Melodifestivalen. Nu drar de ut på en lång julturné tillsammans och kommer till Gävle konserthus den 18 december.
  • En inte fullt så god jul(show) blir det för Måns Zelmerlöw. Hans turné med sångerskorna Anna Nilsson, Hanna Holgersson och Hanna Lindblad ställdes in på grund av dålig biljettförsäljning.
  • Refreshments gör en julturné som vanligt med gäster. Förra året var det med Eva Eastwood.

Julen är en viktig födkrok för många av Sveriges artister. Årets julsäsong bjuder på en uppsjö av shower och konserter. Men i branschen varnar man för att marknaden kan vara mättad.

Annons

Loreen, Sanna Nielsen, Sonja Aldén, Magnus Carlsson, Christer Sjögren, Malena Ernman, Anna-Lotta Larsson, och Louise Hoffsten. Andas och fortsätt rabbla. Årets julsäsong är till bredden fylld av konserter, shower, galor och turnéer. För många artister är julen en viktig inkomstkälla. Men när utbudet av julkonserter växer hårdnar konkurrensen om publiken.

– Redan för några år sedan märkte man att artister som kanske har passerat bäst före-datum insåg att de kunde göra julshower och dra publik. Plötsligt är julen full av artister som gör julshower. Det är överetablerat, säger Magnus Stråberg, en veteran i branschen som arbetar med artister som Christer Sjögren och Magnus Carlsson.

För en tid sedan meddelade Måns Zelmerlöw att han tvingats ställa in sin julturné ”Christmas With Friends”. Sångaren som är känd från ”Allsång på Skansen” skulle ha gjort 22 konserter tillsammans med Hanna Lindblad, Hannah Holgersson och Anna Nilsson men konserterna lyckades inte locka tillräckligt stor publik.

Företagskunder är viktiga för de flesta av de stora julshowerna, men för att fylla lokalerna säljs även biljetter till privatpersoner. Årets jätte i sammanhanget är ”Julgalan” som anordnas i fem svenska städer och som i Stockholm hålls i den nybyggda nationalarenan för fotboll – hela fem kvällar.

För att fylla arenan lockar arrangörerna med biljetter till halva priset.

”I och med att vi i år kliver in på Friends Arena, där det finns läktarplatser och med ett startfält utöver det vanliga ville vi i år även ge privatpersoner möjligheten att besöka oss. Vi är lite nya på privatpersonmarknaden och har därför tagit hjälp av en del samarbetspartners för att nå ut med showbiljetterna som enligt oss främst riktas mot privatpersoner”, skriver Johanna Micski som arbetar med produktionen till TT Spektra.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons