Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmen som ska återupprätta Bob Marley

/

I morgon inleds den stora reggaefestivalen i Furuvik – samtidigt släpps en ny dvd om ikonen och legenden.

Annons

Bob Marley hade blivit en affisch. Och han var någon vars klassiska låtar hade blivit degraderade till hissmusik.

Det var inte minst detta som fick Kevin Macdonald att bestämma sig för att göra en dokumentärfilm om den legendariske musikern.

Den omtalade dokumentärfilmen får ingen biopremiär i Sverige utan släpps direkt på dvd, nu i dagarna.

– Jag hoppas att min film kan få människor att lyssna på Marley på ett nytt och fräscht sätt, säger Kevin Macdonald när TT Spektra mötte honom på filmfestivalen i Berlin i våras.

– För collegeungdomar i väst är det musiken och inte budskapet som gäller. I den så kallade u-världen ses han fortfarande som en filosof.

”Marley”, är en lång och uttömmande film, som följer Bob Marleys liv från födsel till död, och där Macdonald lyckats få tillgång inte minst till de få tv-intervjuer som stjärnan gjorde.

– Det allra svåraste var att få många att tala med mig. Det finns fortfarande så mycket bitterhet, så mycket avundsjuka, så mycket bråk om pengar. Det tog till exempel åtta månader för mig att övertyga Bunny Wailer om att han skulle ge en intervju. I slutänden var det bara en enda person som vägrade tala med mig, och där gav jag upp.

Kevin Macdonald har alltid gillat Bob Marley, men det tunga intresset väcktes när han filmade den Oscarnominerade ”The Last King Of Scotland” i mitten av 00-talet.

– I slummen i Uganda satt det Marley-affischer uppe, i Tunisien såg jag rastafärgerna och på ett torg där hade någon skrivit ”Get Up, Stand Up For Your Rights”, taget direkt från en Bob Marley-låt. Han är den enda musiker som är en ikon världen över.

Macdonald säger att han under sin research och sitt filmande upptäckte mycket nytt om Marley. Han tappade även respekten för musikjournalister som han tycker under åren varit slarviga i sina skriverier om Bob Marley. Den sanna historien är mycket mer intressant än vad som hittills kommit fram.

– Bob Marley var en musiker som gjorde sin musik inifrån. Den kom från hjärtat, den kom från det han själv varit med om, den föddes ur ögonblicket.

Macdonald väjer inte för det svarta och negativa, inte minst när det gäller Bob Marleys många kvinnoaffärer och barn med olika kvinnor.

– Han strulade dessutom mycket med skivbolagen, och det är därför det fortfarande är strid om rättigheterna till vissa låtar.

En viktig man är Chris Blackwell, skivmogulen som gav Bob Marley och hans Wailers skivkontrakt.

– Han är en trevlig kille, generös, men en tuff affärsman och han fick Bob och de andra att skriva under sådant som de inte borde ha skrivit.

Mer läsning

Annons