Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

First Aid Kit kan ta hem sex Grammisar

First Aid Kit kröner ett fantastiskt år med att få flest nomineringar av alla till Grammisgalan i februari.

Annons

Systrarna Söderberg kan ta hem sex priser.

– Vad ska man säga? Det känns bara jättekonstigt och kul, säger Klara Söderberg till TT Spektra.

När skivbranschen ska hylla de sina går flest nomineringar till First Aid Kit. När nomineringarna släpptes på tisdagen gick flest vinstchanser till duon från Svedmyra i södra Stockholm.

Bandet har bland annat nominerats i den finaste kategorin årets artist. Där ställs de mot Loreen, Mando Diao, Refused och Swedish House Mafia. Klara och Johanna Söderberg kan även vinna priserna för årets album, kompositör, textförfattare och årets svenska internationella framgång.

– Det är ju jättekul. Men sedan kan man ju alltid diskutera hur intressant det är att tävla i musik, säger Klara Söderberg.

– Den mesta musiken vi är inspirerad av är inte den som brukar vinna amerikansk Grammy, men självklart känns det fantastiskt att få det här erkännandet, fortsätter hon.

Mando Diao och Swedish House Mafia har vardera fått fem nomineringar. Mando Diao lyfts fram även i klasserna för årets album, kompositör, folkmusik/visa och tillsammans med Björn Olsson i kategorin årets producent, för albumet ”Infruset”, där Borlängebandet tolkar Gustaf Fröding.

Swedish House Mafia kan även gå hem segrande från galan med priser från kategorierna årets kompositör, låt för ”Don’t You Worry Child”, elektro/dans och årets svenska internationella framgång.

Laleh har fått fyra nomineringar, El Perro del Mar tre stycken, lika många som Icona Pop.

Bland de mer oväntade nomineringarna märks popmusikern och producenten Andreas Kleerup som fått en nominering för årets klassiska album för musiken till nya uppsättningen av ”Aniara” på Stockholms stadsteater.

Sedan några år tillbaka har Grammisen skrotat de könsuppdelade klasserna, vilket några trodde befarade få till följd att män skulle dominera bland de nominerade. Så blev det inte i fjol då Lykke Li och Veronica Maggio blev galans drottningar. I år har det blivit så att bara kvinnor nominerats i kategorin årets pop, medan det är hundra procent män bland de som har vinstchans i rockklassen.

Grammisen är den svenska skivbranschens egen firmafest och arrangeras av branschorganet Ifpi. Årets prisutdelning äger rum på Cirkus i Stockholm den 20 februari och sänds i SVT samma kväll.

First Aid Kit ger sig nu iväg på turné till Australien och Nya Zeeland, men de lovar komma till Grammisgalan.

– Ja, det har vi planerat in. Vi har gjort en paus i vårt schema för att vi ska kunna gå på galan, säger Johanna Söderberg.

MikaelForsell, Cato Cato och Sofia Juvel/TT Spektra

Mer läsning

Annons