Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gallagher kör solo

/
  • ”Jag trivs bra. Att göra skivan, videorna, allt det andra, det var väldigt enkelt, väldigt lugnt, väldigt fridfullt”, säger Noel Gallagher, som nu släpper sitt första soloalbum.

Lätt, lugnt, och långt från bråk. Så beskriver Noel Gallagher tillvaron som soloartist. Nu har han släppt sin första skiva utan Oasis.

Annons

I en musikbransch som vridit ut och in på sig själv finns i alla fall två konstanter. Storbritannien älskar bröderna Gallagher och bröderna Gallagher hatar varandra. Efter nästan 20 år, sju raka ettor på den brittiska albumlistan och lika många försäljningsrekord som offentliga bråk sprack det för Oasis. Strax före bandets konsert på Rock en Seine-festivalen i Paris 2009 fick Noel Gallagher nog och tog en taxi.

– Det var ett riktigt stort bråk och allt kändes bara! onödigt. ”Jag åker hem”, tänkte jag. Sen åkte jag hem, säger han när TT Spektra träffar honom, lite drygt två år senare.

Noel Gallagher var i Stockholm förra veckan för att medverka i SVT:s pratshow ”Skavlan” och marknadsföra sitt första soloalbum ”Noel Gallagher’s High Flying Birds”. En skiva som med hans egna ord handlar om ”kärlek, hopp, eskapism, romantik och längtan efter att tillhöra något, någon annanstans”.

– Inte för att jag längtar efter något annat, jag har valt sådana ämnen helt instinktivt. Jag skriver musik helt enkelt för att jag verkligen gillar att göra det. Jag har fått en gåva och jag tycker att det är min skyldighet att dela med mig av den till världen. Om du är bra på något annat än krig, religion, eller något annat som gör världen till skit, så måste du låta folk ta del av det, säger han.

Lillebror Liam Gallagher släppte albumet ”Different Gear, Still Speeding” med sitt nya band Beady Eye i början av året. Finns det ingenting Noel Gallagher saknar från tiden i Oasis?

– Jag saknar tanken på att spela på arenor. Storleken. Det är fantastiskt att spela i ett stort rockband. Nu spelar jag inte i ett stort rockband, men jag skulle föredra att göra det. Tråkigt nog blev stämningen så dålig att jag var tvungen att dra.

Medan bröderna Gallagher åt världen och varandra till frukost i det tidiga 1990-talet myntade den svenska tidskriften Pop mottot ”Rockhistorien behöver ständig skrivas om”. Efter snart tjugo år av Beatlesreferenser verkar Noel Gallagher ha fattat poängen. Tänker han spela Oasis-låtar på sin soloturné?

– Vi kallar dem inte Oasis-låtar längre för Oasis skrev dem inte. Jag skrev dem. Jag tänker inte spela något som jag inte har skrivit och jag tänker inte spela något som jag har skrivit tillsammans med någon annan. Man kan lugnt utgå från att jag kanske kör ”Don’t look back in anger”, men om man vill vara säker får man komma och titta.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons