Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Girls jagar den perfekta låten

/

Kritikerna älskar dem och sångarens vansinniga bakgrund skapar alltid rubriker. Men Girls uppriktighet har ställt bandet på fel sida om den stora publiken. Det vill de ändra på.

Annons

”Vem är freaket?” Folk viskar till varandra när de går förbi den gänglige mannen som med trasig t-shirt står mitt i hotellkorridoren och sjunger i sin mobiltelefon. Han bryr sig inte, han är van. Han är Christopher Owens – frontman, sångare och kompositör i Girls – och han har fått en låtidé.

– För det mesta kommer låtarna till mig när jag är själv, men det händer att får en idé när jag befinner mig i ett socialt sammanhang. Då drar jag mig undan med min telefon. Jag antar att folk tycker att jag är lite konstig, men det är okej, det har de alltid tyckt, säger han när TT Spektra når honom på telefon från England.

Han är på ett hotell, igen. Det senaste året har det blivit runt 250 resdagar och fler blir det. Christopher Owens reser för att marknadsföra Girls nya album ”Father, Son, Holy Ghost”. Skivan är en av höstens på förhand mest omtalade, och det är inte konstigt. Bandets debut, ”Album”, hamnade överst på TT Spektras sammanställning av svenska musikkritikers favoriter när det släpptes 2009.

Sångaren sammanfattar skillnaden mellan den nya plattan och debuten med ett ord: ”allt”.

”Album” var ett hemmabygge där Chet White samtidigt var inspelningstekniker och producent och där Christopher Owens spelade merparten av instrumenten själv. Arbetet med skivan tog ett år. Det nya albumet är inspelat under tre veckor, med ett helt band i en ”riktig” studio, och Owens säger att han hoppas på en stor publik.

Frågan är hur det blir med den saken. När Girls slog igenom handlade mycket om Owens smått fantastiska bakgrund. Han växte upp i en familj som tillhörde hippiesekten Children of God och som inte tillät annan musik än den som skrevs av sektens medlemmar.

Sin musikaliska skolning fick han med hjälp kassetter som sektens ungdomar i hemlighet bytte med varandra.

Som tonåring rymde han och togs omhand av en multimiljonär från Texas. Som om inte det räckte för att skapa rubriker talade Girls-duon vitt och brett om sitt väl utvecklade förhållande till receptbelagda opiater. Christopher Owens tror inte på att förställa sig.

– Vi är de vi är, men på ett sätt var det kanske korkat att prata så mycket om droger. Det har gjort att vi alltid kommer att ställas utanför den breda poppen. Målet för Girls är bli ett universellt popband, som Michael Jackson. Vi kommer alltid att jaga den perfekta poplåten.

Vi är de vi är, men på ett sätt var det kanske korkat att prata så mycket om droger. Det har gjort att vi alltid kommer att ställas utanför den breda poppen

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons