Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte att du är en människa!

/

Annons

Minnesdagen för koncentrationslägret Auschwitz befrielse hålls 27 januari varje år.

Över hela världen samlas människor för att inte bara minnas det förflutnas fasor, utan också för att uppmärksamma den ständigt pågående kampen mot intolerans, rasism och främlingsfientlighet.

Det känns viktigt, ja allt viktigare, i en tid då föraktet för svaghet ökar och utslagning, inte solidaritet, blir en allt större och skrämmande självklar del av samhällsbygget.

Bakom idén till konserten i Gävle står Stellan Alneberg, som samarbetat med regissören, författaren med mera Jerker Swande i flera av Lyriska Sällskapets produktioner.

Här bildar Jerker Swandes enkla och poetiskt starka texter stag i ett varierat musikprogram. Texterna handlar om glömska, om naturen som skydd och gömme, om kategoritänkandets avhumanisering, om offerrollens risk och maktens blindhet.

Den utmynnar i en uppmaning till oss: Glöm inte att du är en människa. Glöm inte att du är e-n människa.

Musiken illustrerar textens budskap på ett utmärkt sätt, här möts proffs och amatörer i en föreställning på lika villkor i musik som spänner från Ellington och Piaf till Schubert och Sjostakovitj. Concordiakören sätter stämningen från början med fint samlad klang. Kören får sällskap av Hans Åke Johanssons trumpet, det svänger skönt i ljus och stilla glädje.

Stillheten bryts av dramatisk dans till (inspelad) balettmusik av Prokofiev, en gestaltning av förlust, kamp och flykt. Violinisten Semmy Stahlhammar (annars hos Kungliga Hovkapellet) berättar om sin bok Kodnamn Frisör som handlar om hans föräldrar, polska judar som överlevde förintelsen, och spelar klezmermusik tillsammans med cellisten Isabel Blommé, en passionerat sorgsen bröllopsmarsch.

Mer passion och uttryck bjuder Marie Skönblom och Sara Fridholm i sånger av Weill och Piaf, vars välnötta jag-ångrar-inget-sång sjungs med stort allvar och trotsigt knutna nävar. Så fortsätter det, med många kända melodier.

Unga Malin Smedlund sjunger Unexpected song av Lloyd Webber. Tomas Nordlund ger oss tre ur Schuberts Vinterresa – vi hörde hela på slottet härom året. Semmy, Isabel och Stellan spelar ett par satser ur den pianotrio från 1944 som Sjostakovitj tillägnade lägrens fångar, långsam klagosång följs av febrig jakt som på avgrundens rand. Mot slutet kommer kören tillbaka, de hade gärna fått sjunga lite mer.

Mjukt vaggar de oss i sånger av Nils Lindberg och Mikael Wiehe. Och allra sist, Hans Åke Johanssons suveräna trumpet i Amazing grace.

Camilla Dal

Mer läsning

Annons