Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göteborg är festivalstaden nummer ett

/
  • Joel Borg. En av arrangörerna bakom festivalen Way Out West tror att det kan bli ännu fler festivaler i Göteborg i framtiden.
  • Kirk Hammett i Metallica. Kommer till Big 4-festen i Göteborg den 3 juli, en sextimmarsgala som direktsänds i SVT.

West Coast Riot (som startar i dag), Way Out West, Metaltown och Where The Action Is...

Det är ingen överdrift att kalla Göteborg Sveriges festivalhuvudstad.

Annons

– Det blir nog ännu mer i framtiden, säger Joel Borg från Way Out West.

De senaste tio åren har Göteborg genomgått en dramatisk förändring som musikstad. Efter Popstad 2001 har Ullevikonserter och festivaler avlöst varandra och blivit fler. Sommaren 2011 är inget undantag, snarare en ny höjdpunkt.

På två månader är Göteborg skådeplats för de hårda festivalerna West Coast Riot och Metaltown, endagsfestivalerna Woody West Limited Edition och Where The Action Is och sedan Way Out West.

Lägg till Metallicas ambulerande Big 4-turné och du får nio festivaldagar i Göteborg från junis slut till mitten av augusti. Detta vid sidan av arrangemang som Håkan Hellström, som för några veckor sedan drog 20 000 själv till Slottsskogen, och Iron Maidens spelning på Ullevi den 1 juli.

– Det här har varit en mycket medveten satsning från kommunens sida, säger Henrik Jutbring, projektutvecklare på kommunens eventbolag Göteborg och Co.

– Sedan, efter Popstad, handlade det om att göra Göteborgarna vana vid den här typen av evenemang. Det fanns redan en vana av stora spelningar på Ullevi – som Bruce Springsteen 1985 – att bygga på, så vi förde bland annat in mycket musik i Göteborgskalaset. Sedan har vi hjälpt arrangörer med att få kontakt med rätt personer och fungerat som dörröppnare, fortsätter Henrik Jutbring.

Tanken är att ryktet som musikstad ska locka studenter till Göteborg och skapa arbetstillfällen och hotelltimmar. Att omvandla Göteborg från industristad till evenemangsstad var det stora projektet. Stora musikevenemang blev ett medel med en positiv bieffekt för musikintresserade.

Men allt är inte frid och fröjd.

Totte Lundgren på Kulturbolaget i Malmö, som är med och arrangerar Metaltown för åttonde året i rad, är bara delvis nöjd.

– Kommunen var väldigt behjälplig, i alla fall de första åren, säger han, men flaggar för en eventuell flytt av Metaltown i framtiden.

– Vi tycker inte att kommunen hjälpt till att hålla ner de höga kostnaderna för polisbevakning. Men det är olika i olika städer. Vi har tittat på läget nere i Skåne och sett att vi kan få bevakningen gratis där.

Joel Borg på Luger, som arrangerar både Way Out West och Where the Action Is och är medarrangör för Woody Goes West, har däremot bara positiva erfarenheter.

– Det är tydligt att man från Göteborgs håll ser saker väldigt långsiktigt och förstår hur det här påverkar bilden av staden, inte bara i ett perspektiv på tio-femton år, utan ännu längre, säger han och öppnar för ännu fler festivaler i Göteborg i framtiden.

– Jag tror absolut att det kan bli ännu mer. Marknaden är inte mättad. Sedan tror jag också att vi kommer att få se fler evenemang av typen Where The Action Is, där man bokar ett band och sedan fyller på med annat för att skapa en större händelse.

Kalle Malmstedt/TT Spektra

Mer läsning

Annons