Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göteborgselektronikerna utmanar Håkan Hellström som den ultimata Götet-skildraren

Göteborgselektronikerna/"Nattrafik"/(Lamour Records)/Betyg: 5 av 5

Annons

SYNTH Det låter på pappret som en något svajig sketch. Fyra syntare spelar musik om infrastruktur med tydliga referenser till klassiska göteborgska arbetarmiljöer. Gävle och Lamour Records har gjort en kulturgärning för staden på västkusten.

Håkan Hellström har mutat in Göteborg som sin spelplan och med sin bredd nästan gjort det omöjligt att sjunga om staden utan att hamna på hans territorium. För er som inte är göteborgare och kanske har en romantisk bild av stadens mest framlyfta transportmedel: spårvagnar - skall sägas att stadens invånare inte har samma odelat positiva bild till stadens långsamma gnisslande plåtlådor. Här får fortskaffningsmedlet en liten hyllning (?) i "Hållplatz" där ett gäng hållplatser längs med elvans sträcka räknas upp.

Kraftwerk är ständigt närvarande som gyllene trådar i den här väven som innehåller referenser från giganter som Depeche Mode, Jean-Michel Jarre eller tv-favoriter som "Knight Rider" och "Miami Vice". Paralleller skulle också kunna dras till samma 80-talskänsla som den svenska 8-bitars-rullen "Kung Fury".

Aldrig har synth svängt så bra som det gör när Göteborgselektronikerna tweakar kontrollerna. Och genom alltihopa strävar den förvrängda vocoder-sången som det svenska vemodet i en modern "Vintersaga" med Söderhamns stolthet Monica Törnell. Ni vet det där om "ett träningspass på Ullevi i dis" och "en ensam Volvo som sliter i motvinden på Tjörnbron". Ja, här ser vi sannerligen det göteborgska vemodet rulla in.

Det har varit svårt att skapa musik kraftigt inspirerad av Kraftwerk utan att bli en form av plagiat. Göteborgselektronikerna har faktiskt lyckats undvika detta genom skicklighet men framför allt entusiasm. Det sistnämnda visar sig på albumkonvolutets baksida där man kan, som ofta var brukligt på 80-talet, läsa exakt vilka maskiner som använts.

Från min plats i nattrafiken ser jag regnvåt asfalt och neon och Göteborg har nog aldrig dansat till ett lika vackert soundtrack. Gävle hakar säkert på.

...

"Nattrafik" på Spotify.

Mer läsning

Annons