Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grammisgalans drottningar

/

Lykke Li tog hem de tyngsta Grammisarna, årets artist och årets album. Men storfavoriten Veronica Maggio vann flest, tre stycken.

Annons

– Det känns helt surrealistiskt, sa hon direkt efter galan.

Den svenska musikbranschen samlades på Kungliga operan i Stockholm under tisdagen för att summera det gångna musikåret.

Med mestadels kvinnliga artister i täten i nomineringslistan var den stora frågan: Vem skulle bli galans drottning, storfavoriten Veronica Maggio eller uppstickaren Lykke Li?

Svaret blev bägge två. Lykke Li hade fem vinstchanser och vann två priser. Men det var inte vilka som helst utan två av de tyngsta: årets artist och årets album för skivan ”Wounded rhymes”. Hon fanns dock inte på plats för att ta emot sina priser.

Veronica Maggio hade hela sju nomineringar och vann tre Grammisar: årets pop, årets kompositör och årets textförfattare.

– Jag var så otroligt deppig förra galan. Jag åkte förlorarlimo och satt och tjurade på toaletten inne på Hovet eller var det Globen, det här känns mycket, mycket trevligare.

Det två sistnämnda priserna delade hon med Christian Walz.

– Jag tappade fattningen igen när jag fick textpriset, då höll jag på att börja gråta. Om det är något pris jag har velat ha är det det priset. Det kändes lite magiskt. Jag tänker så mycket på andra människors texter och det verkar vara det som folk berörs mest av, det lägger jag ner hela min själ i.

Det tredje tunga priset, årets låt, är det enda svenska folket får rösta fram. Valet föll på Avicii (Tim Bergling) och hans jättehit ”Levels”. Den hett eftertraktade dj:n fanns liksom Lykke Li inte på plats utan tackade via ett förinspelat videoinslag. Avicii blev tvåfaldigt belönad eftersom han även plockade hem priset som årets innovatör.

Dj-duon Rebecca och Fiona segrade i danskategorin.

– Vi trodde verkligen inte att vi skulle vinna någonting. Men dans är verkligen en ära att vinna i.

I kategorin hårdrock/metal gick priset till Graveyard som belönades för sin platta ”Hisingen blues”.

– Vi vill tacka två kategorier människor. De som tjänat pengar på oss, som skivbolaget. Och så de som förlorat pengar på oss, som familj och vänner, sa trummisen Axel Sjöberg när bandet tog emot priset.

En av svensk musiks riktiga veteraner, Björn Skifs, fick motta hederspriset.

Galan leddes av Ola Salo från numera insomnade The Ark.

Mer läsning

Annons