Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graveyard för stora för de små scenerna

/

Annons

Förra året var Göteborgsbandet Graveyards uppträdande inne i Gasklockan på Getaway så populärt att det var lång kö innan de hade börjat och flera besökare fick besviket gå därifrån då lokalen blev proppfull. På bara några månader från att de bokades till festivalen hade bandet gått från att vara ett litet och charmigt garagerockband till ett av Sveriges mest hypade hårdrocksakter. I år återvänder de till festivalens största scen.

– Jag tror det var bra att vi fick spela på den minsta scenen förra året. Det var en mysig scen med schysst ljud men det var kanske lite svårt för folk att ta sig in. Nu har vi fått in lite mer vana att spela på större scener så det ska bli spännande att komma tillbaka och visa vad vi kan, säger bandets sångare och gitarrist Joakim Nilsson.

Föredrar ni att spela på

en stor eller en liten scen?

– Svår fråga. Det beror lite på. Det är tråkigt att spela på en stor scen när det är lite folk. Det kan bli lite gemytligare inomhus. Men egentligen spelar det inte sån stor roll, det är kul oavsett.

Ja, det har gått snabbt för Hisingens stoltheter. Den första självbetitlade skivan från 2007 gjorde inte speciellt mycket väsen av sig varken i medierna eller hos skivköparna. Andra bullar blev det när uppföljaren ”Hisingen Blues” slog ner som en bomb förra året. Recensenterna älskade den, den kammade hem både Grammisar samt P3 Guld-priser och den långa kön utanför Gasklockan förra sommaren talar sitt tydliga språk. Joakim tror sig ha en aning om det plötsliga genombrottet.

– Ja, vi tycker att skivan i sig känns lite mognare och låtskrivandet hade blivit mycket bättre. Vår första skiva spelades dessutom in väldigt snabbt. Sen ska man ju inte sticka under stol med att andra skivan gavs ut på ett större bolag, en underetikett till Universal, som tagit hand om oss väl och kunnat satsat mer på att marknadsföra oss. Den här gången har folk fått reda på vilka vi är och hur vi låter, menar Joakim.

Nu är bandet snart klart med uppföljaren till den hyllade ”Hisingen Blues” som förväntas släppas i slutet av oktober. Men några nya låtar från den är inte att vänta sig på kvällens spelning.

– Nej, vi tänkte inte göra det. För det första har vi inte hunnit repa in dem tillräckligt bra. För det andra vill vi inte att de nya låtarna ska läcka ut för tidigt genom att någon spelar in dem och lägger ut det på youtube.

Hur låter det nya materialet?

– Svårt att säga när man är så mitt uppe i det, men det är nog lite mörkare kanske och allvarligare om vi kan bli det.

Längtar man hemskt mycket efter något nytt från Graveyard finns dock annat än musik att tillgå. Tidigare i år lanserade de sin egen ölsort; ”Hisingen brew”. I ett pressmeddelande beskrivs ölen som en ”smakrik, frisk, ljus lager med finstämd maltighet, tydliga aromatiska toner från USA bryggt på Cascade aromahumle.”

– Där är det vårt skivbolag Universal som har ett finger med i spelet. Det fanns ett stort intresse från bryggeriet och vi är ju öldrickare själva så det är mest en rolig grej. Men den är lite svåråtkomlig än så länge och går lättast att beställa på nätet, säger Joakim.

Mer läsning

Annons