Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf från Gävle var bäst

/
  • Bäst i Europa. Ja, Gustaf Lindstein-Modin från Gävle tog hem den internationella musik tävlingen i samband med Imagine-festivalen i Rumänien. Bilden ovan är tagen efter segern i Gävle.

20-årige Gustaf Lindstein-Modin från Gävle fortsätter rada upp stora framgångar i sin musikkarriär och nu kan han sikta på en Europaturné och en sponsrad skivinspelning nästa år.

Annons

I lördags vann han nämligen förstapriset i den internationella Imagine-festivalen i Sibiu, en transsylvansk stad med 155 000 invånare som ligger i centrala Rumänien. Sibiu var för övrigt Europas kulturhuvudstad för fem år sedan.

– Det största som hänt mig i musiklivet, hälsar en mycket glad vinnare i telefon från Arvika där han studerar jazz och sång på idylliskt belägna Ingesunds Folkhögskola.

Gustaf representerade Sverige efter sin riksfinalvinst i Musik Direkt i våras. Även länder som Slovenien, Kroatien, Belgien, Frankrike, Norge och Rumänien har motsvarigheter till den svenska tävlingen och vinnarna från respektive land möts varje år i en Europafinal.

– Vi hade tio minuter på oss att visa vad vi kunde och jag satsade på två egna låtar, ”The Looking Glass” och ”The Bad Guy”. Och det gick lyckligtvis hem hos juryn på åtta-nio representanter, berättar Gustaf.

Det var en enhällig jury, alla ville se honom som vinnare. ”Outstanding”, utbrast den slovenske jurydelegaten. Tävlingen hölls utomhus på en jättescen på stadens stora torg och omkring 6 000 personer fanns på åskådarplats. Dessutom några av Rumäniens mest kända artister som gästande band.

– Det var närmare 30 grader varmt så ingen behövde frysa. Givetvis en stor upplevelse som jag kommer att minnas länge och priset för vinsten var också något alldeles extra. Jag får göra en Europa- turné nästa år och så sponsras jag med 10 000 euro för en skivinspelning. Något jag redan ser fram emot.

När Gustaf vann svenska riksfinalen i Musik Direkt motiverade juryn valet så här: ”För en vacker dynamik i både röst och låtmaterial. En stark närvaro och en berörande sårbarhet som kommunicerade hela vägen till publikens hjärtan”.

Ett beröm som han utnyttjade på bästa sätt även i Rumänien där han även blev kompis med de övriga deltagarna från olika länder.

– Vi gick ut allihop och firade på lördagskvällen. Det kändes jättehärligt och med flera av dem kommer jag säkert att fortsätta hålla kontakt.

Gustaf Lindstein-Modin klev tidigt fram som en jättetalang på bland annat Helges i Andersberg. Han har sysslat med en hel del olika musikaliska projekt de senaste åren spelat allt från tung metal, judisk musik, jazz, funk och akustisk musik. Han har tidigare spelat bas i bandet Crossover. Soloprojektet med egna låtar är nytt för i år.

Själv beskriver han sin musik så här: ”Intensiv, smått aggressiv och depressiv akustisk musik”.

– Framöver kommer jag nog att satsa mest på jazz och världsmusik, avslöjar han. Efter ett år i Arvika kommer jag nog att söka mig vidare till skolor i Göteborg, Malmö eller Köpenhamn.

Gustaf Lindstein-Modin var inte ensam från Gävle på Imaginefestivalen. Även Lotta Hellsten från Musik Gävleborg var på plats för att leda en workshop i ämnet tinnitus.

Mer läsning

Annons