Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf Frödings poesi ger Mando Diao en nytändning

/
  • Dalarnas stolthet Mando Diao släpper i dag skivan ”Infruset”. Där har de tonsatt den värmländske poeten Gustaf Fröding. ”Jag kan inte tänka mig att kulturen skilde sig mycket mellan skogarna i Dalarna och Värmland. Det som slår mig mest är att det går att applicera på storstadslivet”, säger Mando Diaos sångare Gustaf Norén.
  • ”Mando har för länge sedan kommit till en punkt där vi gör vad fan vill”, säger Gustaf Norén

Annons

Han har varit död sedan 1911 men är mer levande än på länge. På Mando Diaos album ”Infruset” är det Gustaf Fröding som står för texterna.

– Vi gillar det som gör livet större än vad det är, säger sångaren Gustaf Norén.

Mando Diao har aldrig skrivit en text som går att jämföra med Gustaf Frödings. Sångaren Gustaf Norén dröjer vid namnet Bob Dylan, men nej, inte han heller.

– Det finns nog ingen musiker som har skrivit något som har samma tyngd som Fröding, säger han.

Mando Diao har just spelat sina nya låtar för en brokig skara bestående av vänner och en handfull journalister.

I källaren till en krog i Stockholm ger de prov på en sida av bandet som aldrig tidigare hörts. På den nya skivan ”Infrusen” är alla texter hämtade från Frödings poesi.

Idén föddes när Gustaf Norén fick i uppdrag att tonsätta dikten ”Snigelns visa” som en del i högtidlighållandet av poetens 100:e dödsdag.

– När den skrevs gick jag naturligtvis till biblioteket och läste igenom Fröding. Jag är låtskrivare, varje dag letar jag melodier i allt från polissirener till klubbar jag går på, och här fanns det melodier. Det var vargen i mig som vaknade och började jaga.

Skivan är producerad av Björn Olsson, som tidigare har arbetat med artister som Håkan Hellström och Mattias Alkberg. På bandets förra album, det dansanta ”Give Me Fire”, tog Mando Diao ett litet steg från den souliga rock’n’roll som de etablerade sig med i början av 2000-talet.

Den här gången närmar sig bandet visa och vad som närmast kan beskrivas som klassisk schlager, men med sitt karaktäristiska sound.

– Mando har för länge sedan kommit till en punkt där vi gör vad fan vill, säger Gustaf Norén och berättar att det tagit lång tid för bandet att skaffa sig den friheten.

”Give Me Fire” är bandets hittills största kommersiella framgång. Skivan toppade listorna i Tyskland, Österrike och Schweiz och tog sig till en andraplats i Sverige. Trots att ”Infrusen” inte liknar något som Mando Diao har gjort tidigare är Gustaf Norén inte rädd för fansens reaktioner.

– När vi skrev ”Give Me Fire” så gjorde vi det för att det var vi och så är det den här gången också.

– Ren och vacker musik som kommer från dig, det tror jag på i längden.

Carl Cato

Mer läsning

Annons