Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är årets julplattor – med glada Gunhild i spetsen

/

Svårt att välja? Här kommer något som kan vara till hjälp, ett knippe recensioner av julskivor.

Annons

Betygen är satta efter en sexgradig skala.

------------------

GLADJAZZ

Gunhild Carling

Jul Därhemma

(HepTown/JazzArtSweden)

Betyg: 4

Åh, så det svänger skönt om denna "retro-julskiva". Multimusikanten Gunhild Carling har på sitt högst personliga sätt gjort en härlig blandning av som hon själv skriver i omslagsfodralet "something old, something new, something borrowed, something blue"...

För det nya svarar Torgny Söderberg (ni vet, han som skrev melodifestivalhitsen "Diggiloo Diggiley" och "Kärleken är evig") och dessa två spår är också det mest intressanta på plattan. Annars excellererar Gunhild Carling med alla sina instrument, alltifrån trumpet och trombon till harpa och säckpipa. Ja, litet stepdans bjuds det också på i "Jingle Bells". Christer Sjögren och Pernilla Wahlgren, julturnékamraterna (Gävle konserthus på tisdag) gästspelar i duetten "Baby It's Cold Outside". Och Ulla Billquist hyllas i "Snön föll över Eslöv".

För mig är New Orleans-influerade albumet "Jul Därhemma" årets nummer ett i genren.

STEFAN ANDERSSON

------------------

ROCKABILLY

Little Mike & Joakim Stengård's Rockabilly Boogie Band

Rockabilly Christmas

(Talking Music)

Betyg: 3

Här svänger det också, men på ett annat sätt. Mike och Johan har spelat ihop tidigare i Little Mike & The Sweet Soul Music Band och Stockholm All Stars så det är inte särskilt konstigt att de nu bidrar till julskivefloden. En lång rad kända låtar radar de upp på ett något annorlunda sätt, även om det exempelvis inte är med samma energi som exempelvis John Lindberg Trio bjöd på i onsdagens liveshow i Sandviken. Ser redan fram emot den julplatta JLT har aviserat till nästa år.

Här är det Mike Watson som lirar gitarr och sjunger, bland annat i sina egna "Christmas Is Knockin´At Your Door" och "Santa! Santa! Santa!". Ett Chuck Berry-lån finns med, som sig bör, i form av "Run Run Rudolph" och så även en mångtusende version av "Blue Christmas".

STEFAN ANDERSSON

------------------

TRADITIONELLT

Jill Johnson

Välkommen jul

(Lionheart)

Betyg: 3

Det här är Jill Johnsons andra julskiva på sex år - helt klart är det så att de här helgplattor är allt mer eftertraktade att göra. Och de blir helt klart mer ambitiösa. Ingen av jullåtarna från "The Christmas In You" från 2005 återvänds. I stället är det en väldigt traditionell låtlista där gamla standards vävs in med moderna klassiker - som den numera ganska så vanliga "Fairytale Of New York" ("En julsaga" på svenska, med Stefan Sundström träffsäker i Shane MacGowan-rollen).

Jill har varit så mycket i USA att hon förmodligen lärt sig det amerikanska sättet att sjunga julsånger. För trots att det är mycket socker i låtarna, blir det aldrig sirap av det. Det är skickligt gjort, som ljudspåret till en romantisk komedi i New York, en sån där ni vet - där det älskande paret åker skridskor på rinken vid Rockefeller Center och det snöar. Och tjejen hjälper upp killen som ramlat.

FOTNOT: "Välkommen jul" säljs enbart på ICA

MIKAEL FORSELL

------------------

POP/JAZZ

Michael Bublé

Christmas

(Warner Brothers/WMS)

Betyg: 1

Retrokänslan på den kanadensiske smörsångaren Michael Bublés julskiva "Christmas" är så stark att det liksom dammkittlar i näsan. Det hjälper inte att Bublé har tagit hjälp av gäster som Shania Twain och Puppini Sisters, eller att han slängt in en nyskriven jullåt. Låtarna är som vore de inslagna i snyggt, glansigt metallicpapper, men inuti paketen är allt återanvänt till tomhetens gräns.

Michael Bublé sjunger "Have Yourself A Merry Little Christmas", "White Christmas" och "Santa Baby" och jag tänker Frank Sinatra, Bing Crosby och konstigast av allt - Eartha Kitt. Fast i den här versionen är "Eartha" märkligt könlös och kliniskt befriad från alla sina kantigt charmiga personlighetsdrag.

SaARA ULLBERG

------------------

JAZZ/POP

Svante Thuresson

SVANTE THURESSON

En cool jul

(Metronome/Warner)

Betyg: 3

Att det här kvalificerar in sig som en julskiva är egentligen rätt konstigt. Den skulle lika gärna kunna heta "Regionala nyheter: Stockholmsdelen (på vintern)". För det låter likadant som på Svantes förra platta med Stockholmslåtar och med nästa samma låtskrivare (Lundell, Andersson Wij, Scocco). Fast inte lika mycket Stockholmsfokus. Nog om det.

Är det bra? Helt ok. Inte lika mycket hitar som förra men inget som faller ur ramen även om hans tolkning av Cohens "Halleluja" känns aningen blek. Överlag är det bra och trevligt utan att överraska.

HENRIK LARSSON

------------------

R'N'B/POP

Justin Bieber

Under The Mistletoe

(Universal)

Betyg: 2

Det här är den minst juliga julskivan jag hört på länge. Tonårsidolen nummer 1 just nu har kallat in stora r'n'b-stjärnor (Mariah! Usher! Busta Rhymes! Boyz II Men...?!) som stöttar honom i väldigt moderna versioner av några av de mest sönderspelade jullåtarna som finns. Det känns som ett feltänk att det låter så himla modernt. Det hörs knappt en bjällerklang på hela skivan.

Så om inte texterna handlade om julen skulle man inte märka att det ens var en julplatta man lyssnade på. Justin försöker göra r'n'b-pop av det och någonstans går julbudskap helt bort. Halvbra popplatta, men någon julstämning finns inte här.

MIKAEL FORSELL

------------------

POP

She & Him

A Very She & Him Christmas

(Double Six/Playground)

Betyg: 4

M Wards och Zooey Deschanels julskiva är en fin liten julstressbefriad historia. Coola versioner av julstandards som "Rockin' Around The Christmas Tree" och "Sleigh Ride" levereras med duons vanliga retrosound.

Zooey Deschanels röst är skör och krispig och även om She & Him är bättre i vanliga fall är deras julfest den enda jag vill gå på i år. "A Very She & Him Christmas" är kanske ingen revolutionerande julskiva, men ibland kan saker bara få vara lite vanligt tillbakalutat bra.

SARA HALDERT

------------------

JAZZ

Franska Trion

Våra mest älskade julsånger"

(Franska Trion/Border)

Betyg: 2

På julen är det fint. Sjunger man på julen så sjunger man fint. Så fint man kan och finast sjunger Carola, en övertygelse som likt ett snigelspår har förföljt den svenska skivindustrin genom decennier av decembermånader.

Matti Ollikainen och hans jazztrio sätter ett grundskott i den fina julen. Gruppen låter bra, ganska fint faktiskt, men djävlar i min lilla julklappslåda vad fult han sjunger. Med utstuderat tramsig frasering och groteskt nasal röst angriper han julklassiker med en respektlöshet som aldrig tidigare kunnat upplevas utanför kommentarsfälten på Flashback.

Jag lägger mätta julmatsmagen överst och kluckar gott åt Franska Trions skrattspegel. Det här är mäsken på julbordet. Sur och eländig och ingenting man dricker rent, men alla vet att glöggen smakar bättre om man spetsar den.

CARL CATO

------------------

POP

Uno Svenningsson & Irma Schultz Keller

December – en svensk jul

(Universal)

Betyg: 3

Uno och Irmas jul är mer vemodig än uppsluppen och det tackar vi för. För fem år sedan gav de ut ett liknande julalbum med titeln "Sånger för december". Den här gången är det avskalat, mer renodlat (10 spår i stället för 16) och rösterna står i centrum. Den stora behållningen är "En vinterpromenad" av Irma Schultz Keller, en vacker betraktelse av ett ensamt Stockholm i vinterskrud. "December – en svensk jul" är ett habilt julalbum med egen karaktär, men plattan skulle faktiskt klarat sig bättre utan klassikerna "Stilla natt" och "När det lider mot jul".

LIV SANDER

------------------

TRADITIONELL

Anders Ekborg

En stilla jul

(Universal Music)

Betyg: 2

"En stilla jul" heter skivan och det är verkligen stilla. Anders Ekborg ställer sin enorma röst i centrum och jag antar att tanken har varit att göra jullåtarna stämningsfullt i en avskalad miljö - som om Anders satt där själv med en akustisk gitarr i vardagsrummet. Oftast är det just bara en gitarr som hörs, ibland något piano.

Jag förstår tanken och tycker det är sympatiskt, men det fungerar inte riktigt. Anders Ekborgs röst är som gjord för att omslutas i ett mer kraftfullare arrangemang. Jag saknar rejäla stråkar och julstämning i klangerna. Nu blir det rentav lite tråkigt att lyssna på.

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons