Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdrockens stjärnor spelar på Sweden Rock

/

Mastodon, Mötley Crüe, Soundgarden och King Diamond. Under fyra dagar uppträder några av hårdrockens största namn på Sweden Rock. På onsdagen smygstartade Sveriges största rockfestival.

Annons

Sweden Rock Festival började med en knall. Årets festivalbesökare vaknade till rubriker som förkunnade att en man hittats skjuten vid festivalområdet. Det visade sig dock snabbt att händelsen inte har med rockfestivalen att göra. Mannen, en 25-åring som sedan tidigare är känd av polisen, sköts på Grebogatan i centrala Sölvesborg, runt en mil från festivalen, uppger polisen i Kalmar på sin hemsida.

– Han färdades sedan med två andra män i en bil för att ta sig till sjukhus. På vägen passerade de festivalområdet och där fick de syn på en ambulans och lastade om mannen. Ingen av de tre är festivalbesökare, säger festivalens presschef och vice vd Martin Forssman.

Mannen sköts i buken och vårdas nu på Kristianstads lasarett. Han har opererats och hans tillstånd bedöms vara stabilt. En 20-åring man har gripits misstänkt för mordförsök.

Det riktiga startskottet för Sweden Rock Festival stavas dock klockslaget 15.30 på Zeppelin-scenen: det svenska rookiebandet Reenact är först ut i årets rifforgie. Göteborgarna i Reenact är knappast årets största band. Sweden Rock skyltar med grupper som Lynyrd Skynyrd, Mötley Crüe, Soundgarden och Mastondon. Var för sig och i tur och ordning band som tydligt representerar 70-, 80-, 90 och 00-talens hårda rock.

– Vi försöker skapa bästa möjliga line-up utifrån vad våra besökare vill ha. Det är lite annorlunda mot förra året då vi hade Ozzy som klarast lysande namn på postern, han var i en klass för sig storleksmässigt. I år har vi ett lite jämnare startfält.

Vad är det era besökare vill ha?

– Hårdrock. Vi försöker ha en bredd, allt från AOR, proggrock och symfoniskt till black metal. Vi har en snittålder på besökarna som är 34-35 år. Vi försöker inte aktivt jaga in en massa 18-åringar genom att boka det trendigaste eller nyaste som kidsen lyssnar på. Men vi vill inte bara boka nostalgiband från 70-talet heller.

Jämfört med festivaler som Way Out West eller Emmaboda är det uppochnedvända världen på Sweden Rock. Här står de gamla banden för en stor del av bokningarna medan nykomlingarna är desto färre.

– Ja, men det går inte riktigt att jämföra med pop. Popfans lyssnar i mycket större utsträckning på det som spelas i radion just nu. Hårdrockfans är mer historiskt intresserade. De ungdomar som börjar lyssna på hårdrock nu skaffar sig koll på Metallica, Iron Maiden, Kiss och Judas Priest, säger Martin Forssman.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons