Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga ideal på undantag i Baku

/
  • Duon Ell & Nikkis seger i schlager-EM 2011 skapade ett gyllene pr-tillfälle för Azerbajdzjan. President Ilham Aliyevs regim kritiseras av Human Rights Watch.
  • Arrangörerna uppges ha lagt ner motsvarande två miljarder kronor på evenemanget i Baku och bland annat byggt en helt ny arena, Kristallhallen.
  • Stort firande uppstod på Bakus gator när det stod klart att Azerbajdzjan vunnit schlager-EM.
  • Loreen sjunger Sveriges bidrag       ”Euphoria” under en repetition inför tävlingen i Baku.

Yttrandefrihet, demokrati och fria medier är riktlinjerna för organisationen bakom schlager-EM. Höga ideal som är svåra att förena med verkligheten i Azerbajdzjan. Ändå tillåts landet stå som värd för tävlingen.

Annons

”Genom målinriktad lobbying, vital kommunikation och ett speciellt hjälpprogram vinner EBU erkännande som en förkämpe för pressfrihet och public service-värderingar”. Det är en fri översättning, men den som vill läsa originalet behöver inte leta länge. Texten står på första sidan av det dokument där den europeiska public service-organisationen EBU redogör för sin strategi.

Landet har upprepade gånger kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter. Enligt den internationella människorättsorganisationen Human Right Watch (HRW) finns i dag runt 70 politiska fångar i Azerbajdzjan.

Landet styrs av president Ilham Aliyev. Han tog över ämbetet efter sin far och familjen har suttit vid makten i flera årtionden.

Fria medier i Azerbajdzjan är svårt trängda och i en rapport från första maj i år skriver Amnesty International om hur 14 politiska aktivister fängslats sedan förra året. Nyligen dömdes två journalister och två människorättsaktivister till långa fängelsestraff.

– Situationen för journalister har försämrats de senaste åren. Flera journalister har misshandlats och åtalats för påhittade brott. Utanför Baku har befolkningen i princip ingen som helst tillgång till oberoende journalistik, säger Giorgi Gogia, forskare på HRW med ansvar för södra Kaukasien.

Inför schlager-EM har Azerbajdzjans regering rest stora skrytbyggen i huvudstaden Baku. Tävlingen kommer att hållas i den nybyggda Kristallhallen som står bredvid den 162 meter höga flaggstång som restes 2010. Från den 220 ton tunga pelaren vajar landets fana över gigantiska nyinvesteringar.

Den officiella budgeten för satsningarna i samband med tävlingen uppgår till motsvarande 460 miljoner kronor, men enligt Time Magazine kan de verkliga kostnaderna ligga någonstans i närheten av 2 miljarder kronor. Boende i Baku har tvingats flytta för att ge plats åt nybyggena och flera journalister som rapporterat om de hårdföra avhysningarna har råkat illa ut.

Enligt Amnesty International och HRW har journalister fängslats utan grund, åtalats för fingerade narkotika- eller vapenbrott och utsatts för utpressning av myndigheter. Rena våldshandlingar har också riktats mot reportrar som försökt bevaka rivningar av hus i och runt Baku.

– Regeringen vill sprida rädsla för att kontrollera befolkningen och medierna. Azerbajdzjan har stora problem med korruption och det här är ett sätt för makten att undvika att bli granskad, säger Giorgi Gogia.

Såväl Amnesty International som HRW har påpekat hur den azeriska regeringens agerande kolliderar med de höga ideal EBU framhäver i sina styrdokument. Michelle Roverelli är organisationens kommunikationschef. Hon tillbakavisar kritiken:

– Vi tycker att det är bra att ha Eurovision i Azerbajdzjan. Vi tycker inte att man ska göra några undantag och de ska ha tävlingen eftersom de vann förra året. Tack vare tävlingen ser vi faktiskt att det skrivs mycket mer om Azerbajdzjan än tidigare.

Michelle Roverelli poängterar att det inte är landet Azerbajdzjan som är medlem i EBU, utan tv-kanalen Ictimai TV. Hon understryker också hur schlager-EM är ett apolitiskt evenemang eftersom tävlingens regler förbjuder alla politiska utspel. Den argumentationen köper inte Giorgi Gogia.

– Tävlingen blir ändå politisk eftersom regeringen använder den för att marknadsföra Azerbajdzjan, säger han.

Michelle Roverelli kontrar:

– Alla länder använder tävlingen för marknadsföring. Tyskland kanske inte behöver göra lika mycket reklam, medan Azerbajdzjan ser det som en stor möjlighet. Regeringen vet att allt ljus riktas mot dem, men det kan också vara farligt. De kan försöka framhäva positiva saker, men folk kommer också att se de negativa.

Carl Cato7

Mer läsning

Annons