Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll får publiken stötta Peter Lundblad

/
  • Ta mej till Sandviken. Ja, i kväll spelar Peter Lundblad på Drömfesten och lär knappast få lämna scenen utan att ha spelat sin odödliga hit.

Fortfarande älskar han att sjunga låten, men han hatar (nåja, gillar inte) att prata om den. En välsignelse och en förbannelse.

Annons

– Jag har ”Ta mej till havet” att tacka för så mycket, men herregud, det har ju gått 26 år sen den kom. Fast på något vis blir den aktuell igen varje sommar, säger Peter Lundblad.

Ja, så är det ju med denna one-hit-wonder med sommarfläkt. Den sympatiske sörmlänningen lär heller inte få lämna scenen utan att ha sjungit ”Ta mej till havet” efter sin spelning i Drömfabriken i kväll, då han är gästartist på Drömfesten i Sandviken.

Hur kom egentligen din klassiker till?

– Den bara kom till mig en sen kväll och tog tjugo minuter att skriva.

”Lika blå som dina ögon” och ”Ge apan i dig en chans” är två andra sånger som brukar ligga högt på publikens önskelistor och de finns också med som nyinspelade bonusspår på nya plattan.

För nu är han aktuell med sitt 14:e album, döpt till ”En obotlig romantiker”. Är du en sån, Peter?

– Litet grand åt det hållet, kanske. Det jag hela tiden strävar efter är att skriva meningsfulla texter som berör dem som lyssnar till sångerna.

Peter Lundblad har passerat 60-årsstrecket och firar 40-årsjubileum som skivartist. På sin hemsida skriver han:

”Jaha, då har jag varit i den här bisarra, underbara, absurda, härliga, galna branschen i 40 långa år. Eller långa…..det har gått väldigt fort, måste jag tillstå”.

Det var 1972 som skivbolaget EMI bad honom spela in sin första platta och året därefter gavs ”Öga för öga” ut.

– Jag glömmer aldrig hur jag blev ”upptäckt”. En överförfriskad engelsman med håret på ända kom fram till mig och mitt band efter en spelning på en klubb i Stockholm. Han sträckte fram ett visitkort och sade att han var anställd som producent på svenska EMI. Han ville att vi skulle komma till skivbolagets studio i Skärmarbrink för att göra en provinpelning. ”Är det så här det går till?”, tänkte jag. Man blir bara upptäckt, liksom…

Efter en längre period på Sonet/Universal är Peter nu tillbaka i EMI-familjen (Frituna) och Peter älskar fortfarande sitt jobb.

– Det tar konstigt nog aldrig slut på idéer, säger han. Plötsligt bara uppstår dom. ”Bara inte tomheten” är ett exempel. Satt och lyssnade på skådespelaren Krister Henriksson när han var gäst hos Malou von Siwers ”Efter tio”-program i TV4. Han pratade om ”Doktor Glas”, om att det viktigaste är att bli sedd oavsett om man är älskad eller hatad, bara man inte hamnar i tomheten. Mejlade texten till Henriksson, som gillade den och sen fick jag hjälp med musiken av en kompositör i Ystad.

Peter Lundblad är gift för tredje gången och fembarnspappa. En av sönerna spelar kontrabas, den yngste fiol medan övriga nöjer sig med att lyssna på musik.

Till sist, har du något speciellt minne från någon av dina spelningar i gästrikedistriktet?

– Ja, någon gång i början på 80-talet spelade jag på Fenix. Samtidigt var det VM-match i hockey mellan Sverige och Sovjet, så det kom bara 15-16 personer för att lyssna. Då satte jag mig vid ett långbord med publiken runt omkring mig och lirade akustiskt. Det var en härlig känsla, det också.

Och då hade han ändå inte gjort ”Ta mej till havet” och fått alla att sjunga med.

Den 14 augusti dyker Peter Lundblad upp med sin eviga hit i sommarens sista ”Allsång på Skansen”.-program. Men redan i kväll finns han i Sandviken, även då med idrottslig konkurrens i form av Sverige-England i EM-fotbollen.

Mer läsning

Annons