Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida Long bygger upp stämningar

/

Annons

Ida Long släpper ny skiva och firar med releaseparty i dagar tre, först på Riche i Stockholm, på torsdagen i Dieselverkstaden i Nacka och nu på fredagen hos Gasklockorna längst uppe på Brynäs. Hela lokalen är vacker och vi väntar in bandet till maskinella toner av Nine Inch Nails.

Ida Long visar upp en förbluffande performance som innefattar musik, film och dans, inget känns konstigt utan bara som en fin enhet. De nya låtarna som presenterades här är lite lättare än det tidigare materialet, men det är ganska långt ändå från Idolhits och liknande, musiken och musikerna tillsammans med Idas röst bygger upp stämningar som förstärks av de påkostade filmerna som visas bakom bandet.

Det skulle vara lätt för mig att jämföra med artister som Björk och Kate Bush bara för de också är egensinniga kvinnliga artister men i en ny holländsk bok om Kate Bush intervjuas faktiskt Ida och kopplingen mellan dans/musik finns ju i båda fallen.

Temat på nysläppet är skogen och med titeln In Dark Woods så förstår ni att det inte är någon söndagspromenad med svampplockning som avses. Sviten på fyra sånger tillsammans med de smått otäcka bilderna gör att det vackra i det otäcka kommer fram. Där musik just nu handlar mycket om vardagsromantik, det vi kan kalla kött och potatisprosa men Ida Long letar sig istället till det som idag får en ung publik att läsa böcker, det okända och den mörka romantiken.

Efter de fyra låtarna bjöds vi på Mad World som en gång var en Tears for Fears cover av Gary Jules till filmen Donnie Darko, nu är det i Ida Longs händer en del av tv-serien Mad Men, de gör låten bra och det är ett skönt avbräck i de mer stämningsfullare tongångarna.

Konserten fortsatte med lite äldre sånger som är lite dovare, där pianot bygger små lätta slott och basen markerar hotfullt, gitarristen smyger mest omkring och Idas röst är en del i hela musiken, det är oerhört imponerande och allt från musiken över filmerna till de tjejer som dansar dramatiskt framför scenen känns så genomtänkt och professionellt att jag funderar var de befinner sig om ett år.

Jag går ut i den mörka novemberkvällen och inser att all uppmärksamhet och alla priser de fått utomlands är välförtjänt.

Peter Alzén

Mer läsning

Annons