Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida Long går in i elden

/
  • Ur spegeln in i elden. Ida Long är mitt inne i en hektiskt period och på måndag morgon kan ni se henne i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Sångerskan och låtskrivaren Ida Long från Gävle har verkligen tagit klivet in i hetluften denna vecka. Det kanske inte är någon tillfällighet att titeln på hennes debut­album är ”Walk Into The Fire”...

Annons

– En platta jag är mycket stolt över, men så har jag jobbat med låtarna i sex-sju år, varav de fyra senaste åren i studion med jämna mellanrum, berättar Ida.

Kolla in hennes späckade program i dagarna!

Onsdag: Ida var särskilt inbjuden artist, som något av ett framtidshopp, på utdelningen av regeringens Musikexportpris, som hölls på Utrikesdepartementet. Där fick hon också sitta i en panel tillsammans med självaste Per Gessle och en medlem från exportprisvinnarna Swedish House Mafia. På kvällen firade hon sedan utgivningen av sin efterlängtade skiva med en releasespelning på restaurang Musslan vid Odenplan i Stockholm.

Torsdag: Var det dags att fortsätta firandet med en mindre spelning och ett releaseparty i Baravaras festvåning på hemmaplan i Gävle.

Fredag: Idag återvänder hon till Stockholm för att medverka på den stora Manifestgalan (en sorts Grammisgala för artister på oberoende bolag) som hålls på klassiska Nalen.

Lördag: Ida Long ska uppträda i samband med Local Heroes-galan i Gävle konserthus. Hon är dessutom i vanlig ordning nominerad i två klasser: Årets lokala soloartist och Årets lokala konsert (som hon gjorde på Retorten vid Gasklockorna).

Söndag: Vilodag men avresa till Stockholm igen på kvällen.

Måndag: Framträdande i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, där Ida ska intervjuas och spela två låtar från nya plattan, bland annat titellåten ”Walk Into The Fire”.

Dessutom: Musiktidningar, veckotidningar, dagstidningar, bloggare, radio och TV (nya musikprogrammet PSL bland annat) har bokat upp sig för exklusiva intervjuer.

Mycket nu, Ida!

– Ja, men jag är sån att jag inte stressar upp mig och blir nervös. Tvärtom stortrivs jag när det händer saker hela tiden. Sen hoppas jag att kunna hålla mig och bandet i någon sorts flow under en längre tid framöver. Mycket är redan klart planeringsmässigt, så sent som i onsdags tillkom en förfrågan om en spelning i mars som jag verkligen inte kunde tacka nej till.

Det var i samband med UD-evenemanget som en arrangör i London höll sig framme och bokade upp Ida.

– I London har jag uppträtt förr, men då med mitt andra band Baron Bane.

I mars ska Ida även till Tyskland för att för att bland annat medverka på en stor festival i Dortmund.

– I april påbörjar jag sedan min femte Europa-turné som soloartist och därefter blir det ett antal spelningar även hemma i Sverige före sommaren. Dessutom ska vi lägga till en del videoinspelningar till nya låtarna, tillägger Ida.

Egentligen började Gävlesångerskan att locka till sig internationell uppmärksamhet redan förra året via sitt musik- och filmprojekt ”Ín Dark Woods”, som i november gick upp i topp på den svenska ep-listan. Efter hennes prisbelönta ledmotiv till amerikanska tv-serien ”Mad Men” och de senaste singlarna ”Heart” och ”Crash” (som båda självfallet är med på nya albumet) har betydelsefulla personers blickar riktats mot Gävlehållet.

– I onsdags gratulerades Ida av Per Gessle och Marie Fredriksson, den andra halvan av Roxette, var rörd till tårar efter Ida Longs framträdande, berättar Claes Olson, som är Gävletjejens manager.

Förra året utsåg franska Europavox henne till Sveriges intressantaste nya artist inom pop/electro. De senaste åren har hon gjort flera soloframträdanden på klubbar i New York, där hon även arbetat med koreografer från såväl Cirque de Soleil som Top Model. Hon har dessutom turnerat flitigt i Europa med spelningar i Berlin, Paris, Hamburg, München och Amsterdam (Van Gogh Museum).

Det är det visuella, det säregna, stämnings- och uttrycksfulla för att inte säga mystiska som präglar Ida Longs känsliga sätt att skapa musik.

– Ibland har jag och bandet, bland annat med min gitarrist och medproducent Jonas Hamqvist, Gävlekompisarna Rasmus Diamant, Anton Söderhäll och Anders Melander, dansarna med oss. Ibland inte beroende på hur scenerna ser ut, berättar Ida.

I både svensk och internationell media har Ida Long jämförts med stjärnor som Kate Bush, Tori Amos, Lykke Li och Björk – och i musikbranschtidningen Music Week samt januarinumret av det stora engelska magasinet Uncut jämförs hennes sång på indietronica-projektet Baron Banes album ”LPTO” med ingen mindre än Madonna!

– Det känns fantastiskt att bli nämnd i sådana sammanhang, men hos de allra flesta artister går det ganska lätt att spåra influenser från andra, men det är ju inget fult utan jag ser det mera som fina hyllningar, kommenterar Ida Long.

FOTNOT: En recension av debutskivan kommer inom kort.

Mer läsning

Annons