Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Idol”-brons kan vara guld värt

/
  • Moa Lignell sitter trygg med enbart egna låtar. I kväll spelar hon dem i Gävle konserthus.
  • Moa Lignell. En bild från ”Idol”-gängets besök i Gävle förra året.

Det har visat sig flera gånger förr och visar sig på nytt. Det är inte nödvändigtvis den som vinner ”Idol” som det går bäst för i den fortsatta karriären.

Annons

Ta Moa Lignell till exempel. Hon är den som är mest i ropet efter fjolårets talangtävling då hon fick nöja sig med en tredjeplats.

– Fördelen med att jag inte vann är att jag haft gott om tid att jobba med materialet till mitt debutalbum, förklarar hon. Eftersom jag skrivit alla texter själv och samarbetat med John Engelbert (från gruppen Johnossi) och albumets producent Tobias Fröberg med tonsättningen fick det ta den tid som behövdes. Fast själva studioarbetet klarade vi av på en vecka.

Hur går det till när du

skriver ditt material?

– De kommer oftast spontant när jag sätter mig ner med gitarren och improviserar. En gång stod jag i duschen och en ny låt ramlade plötsligt ur min skalle och jag började sjunga.

Nu kommer Moa tillbaka till Gävle där hon för ganska precis ett år sen inledde landsortsturnén med ”Idol”-gänget. Fast nu ska hon uppträda i konserthuset och givetvis inte Läkerol Arena som förra gången.

– Minns mycket väl dagarna i Gävle, vi hade jättekul tillsammans och det kändes litet läskigt att uppträda i den stora arenan. Tidigare hade vi bara stått framför kamerorna i studion.

I kväll står hon ensam i fokus, uppbackad av fyra ”skäggiga killar från olika håll” i bandet. Efter repetitioner en dryg vecka var det tidigare i veckan turnépremiär på Trägår’n i Göteborg. I går spelade hon i Stockholm, så publiken i Gävle kan ställa in sig på att få se ett band som är ordentligt uppvärmt.

– Känslan är bra, jag brukar inte bli alltför nervös även om det bara är nyttigt med litet pirr i magen.

Hur var det att sjunga duett med gamla (nåja, 51 är väl ingen ålder) punkrockaren Kajsa Grytt i SVT-programmet ”Moraeus med mera”? Kände du förresten till hennes bakgrund?

– Jadå, jag hade koll och det var kul att både göra den där duetten (Patti Smiths paradlåt ”Because the Night”, vår anmärkning) och umgås med Kalle & Co en heldag däruppe i Dalarna. Han är faktiskt ännu mysigare när inte kamerorna är på. Kul var det också att spela för Skavlan och i TV4-soffan på ”Nyhetsmorgon” var det bara avslappnat. Skönt att slippa sjunga så tidigt på dagen.

Guldsäljande låten ”When I Held Ya” finns självklart med på debutalbumet ”Different Path”, som släpptes häromveckan. De egna låtarna från den plattan dominerar i kväll. Covers är inte tillåtna, deklarerar Moa Lignell, som faktiskt föddes på nationaldagen 1994.

Mer läsning

Annons