Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga poliser på festivalen

/

Ingen polisinsats kommer att finnas vid årets Getawayfestival. Nu satsar festivalen på fler ordningsvakter.

Annons

Två år i rad har det varit lugnt på Getaways festivalområde. Så pass lugnt att polisen i år har beslutat att man inte behöver vara på plats.

Solveig Kållberg-Lempke är områdeschef för polisen i södra Gävleborg.

– Att vara där fysiskt hela tiden tar en stor resurs från oss. I år har vi gjort den bedömningen att vi istället lägger våra polisiära resurser på annat och i stället sett till att man lägger på lite ytterligare ordningsvakter på festivalen, särskilt på campingen, säger hon och tillägger att det kanske skulle ha varit en annan femma om inte festivalen låg så nära stan. Nu är det nära för polis att ta sig till platsen om någonting skulle hända.

– Vi går på en rätt liten styrka under sommaren och då är det viktigt att vi finns för hela samhället.

Festivalen har tidigare fått betala för polisens insats på området. Allt enligt det som står i lagen. Men Solveig Kållberg-Lempke menar att det inte har varit en kostnadsfråga som ligger till grund för beslutet.

– En polisiär närvaro är alltid en polisiär närvaro, det är alltid brottsförebyggande att ha poliser på plats. Men vi har tagit ett medvetet val och anser att vi inte behöver närvara på samma sätt i år.

Festivalens säkerhetskonsult, Ulf Nilsson, är inte orolig.

– Jag litar fullkomligt på polisens bedömning och kompetens. De gör bedömningen att den säkerhet vi själva har på festivalen är tillräcklig och att det inte behövs särskild kommendering. De tidigare två åren har det ju varit så lugnt här med bra och skötsam publik. Och skulle det hända något här på festivalen då kommer vi ju självklart att få uppbackning av polisen, säger Ulf Nilsson.

Mer läsning

Annons