Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte helt perfekt men variationsrikt

/

Att beskriva en musikgenre för den oinvigde går inte att göra i en mening. Komplexiteten är tydlig.

Annons

Är det blues, rock, hårdrock, metal eller progg? Men låt mig göra ett försök. Tänk snöflingor långsamt singla ner mot marken. Sedan blåser det upp till en storm. Efter en stund bedarrar den för att sedan blåsa upp igen. Där kommer ni i närheten av den musik som kallas progressiv rock och det vi får höra från Beardfish denna kväll.

Mina första tankar blir: Vad håller de på med? Vad gör de här? Nog för att jag anser att många progressiva rockband bör hålla sig ifrån de stora arenorna och avnjutas på något intimare ställen. Men med discodunk från klubben bredvid ger den lilla scenen på Harrys nästan en längtan till just detta. Jag önskar att jag hade sett bandet på något av de ställen under den i höstas avslutade Europaturnén där de var förband till supergruppen Flying Colors.

Jag träffar Roland Thomas-Biason från Brighton i England, som åkt ända till Gävle för att se sina hjältar. Senast han såg dem var i London i september och innan det i Paris 2010 tillsammans med skivbolagsvännerna Pain Of Salvation från Eskilstuna.

– Jag tar mig dit musiken finns, säger han glatt på bred brittiska.

Han håller med om att den här typen av musik inte ska spelas på stora arenor men gärna på något större klubbar. Men egentligen spelar det mindre roll, anser han och lägger till:

– Så länge de fortsätter att släppa album så är jag nöjd.

Jag gillar variationen som finns att hämta i den här typen av musik. Beardfish spelar en hel del låtar från sin nya platta ”The Void” som släpptes i somras. Den är hårdare än de tidigare albumen och bandets förkärlek för lite tyngre metal är lättläst.

Det är måhända inte helt perfekt denna kväll. Fast hur roligt är perfekt egentligen? Hur ska man kunna lära sig gå riktigt snyggt i ett par för trånga skor? Beardfish har spelat på större ställen och där hör de hemma. Tärningen är kastad. Tills jag ser att Beardfish åter traskar i de större bootsen landar den på en stark fyra. Med detta kommer jag sent omsider med nöje att börja följa dem på en, förhoppningsvis, lång resa.

Therés Stephansdotter Björk

Mer läsning

Annons