Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationell kvartett på G

/

Det var två amerikanska musiker på restaurangscenen på onsdagskvällen, basisten Tom Kennedy och pianisten Charles Blenzig.

Annons

De hade sammankopplats med saxofonisten Jonas Knutsson och finländske trumslagaren Toumas Ojala.

Vad de skulle spela var en dold hemlis för publiken. Men det var musik av klass som serverades trots att det var första gången killarna lirade tillsammans.

Musiken svängde med fusionteman, ett inlån från Stevie Wonder, några raka jazzstandards och den tuffa Chicken som hämtats från Jaco Pastorius melodibok blev en mixture som verkligen gick hem.

Gruppens energi och fantasifulla improvisationer gav hög valuta vilket snabbt fick gensvar i publiken.

Jonas Knutssons altsax – sopransaxspel kan inte nog hyllas. Med en auktoritär ton och ett aldrig sinande idéflöde där hans harmonisinne kopplat till fabulös teknik skapade stor musik. Spelet med sopranen i Duke Ellingtons egen favoritkomposition In A Sentimental Mood fick håret att resa sig på mina armar. Jonas har kul när han lirar, det brukar stora spelemän ha och han tillhör den skaran.

I Tom Kennedy, som delade på ledarskapet med Jonas, hade gruppen en elbasist av guds nåde. Med drive och snabba basfigurer förde hans spel tankarna till elbasmästarna Jaco Pastorius och Marcus Miller. Då är man hemma i instrumentets högsta proffsliga och dit hör Tom.

Den utmärkte pianisten och synthspelaren Charles Blenzig var också en attraktion att minnas. Hans spelöppning i Bronislaw Kapers Invitation gav gåshud. I den snabba All The Things You Are var han också alert och tilltalande. Inte överraskande direkt för har man varit lierad med bröderna Brecker då vet han var skåpet skall stå.

Bandets sista utpost trumslagaren Toumas Ojala var en vitamininjektion oavsett vilken form musiken intog. Kraftfull var han i fusionsnumren, när det spelades rak jazz var han lyhörd och fantasifull. Han hade också många solopartier på sin lott med ett tilldragande växelspel med medspelarna. Det var helt enkelt en positiv kväll där många i publiken fick uppleva en grupp som gav järnet på ett lite annorlunda sätt.

Göran Olsson

Mer läsning

Annons