Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irländsk country i Axmarbruk

/

Annons

För den som inte kan bärga sig till Scandinavian Country Fair i Furuvik i mitten av augusti har nu sin chans. Under parollen ”Gränslös musik” bjuder Hyttan i Axmarbruk återigen på en afton i countryns tecken. I denna speciella miljö kan entusiaster av Nashville-musiken få en fin aptitretare inför den större smällen.

En av artisterna som kommer på besök från utanför landets gränser är irländaren Joe Moore. Han har varit både i Sverige och vid Axmarbruk för att uppträdda förut.

– Jag var där 2001, tror jag det var. Det var verkligen ett speciellt ställe men det var inte så mycket folk som kom för att kolla då. Men jag har hört att countryn har blivit större i Sverige sedan dess så jag hoppas på en större publik, säger Joe Moore när GD Nöje ringer upp honom på telefon.

Hyttans countryafton i juli har varit välbesöka de senaste åren med en publiksiffra på runt 300-400 personer. Förra året var det amerikanska artister som Shane Worley och Rayburn Anthony som uppträde. Men nu är det alltså en irländare som ska uppträda med den mest amerikanska av musikgenrer.

– Det finns inte så mycket för en country-älskare i Irland. Det är också väldigt stor skillnad mellan irländsk country och amerikansk country. Men de senaste åren har den amerikanska countryn blivit större på Irland tack gode gud, säger Joe.

Joe Moore började sjunga när han var nio år i sin lokala kyrka. Därefter upptäckte han countryn genom artister som Merle Haggard, George Jones och Don Williams. Efter ett tag märkte han också att han hade en röst som passade den musiken, han kunde sjunga som sina idoler.

– Jag hade några kompisar som flyttade till USA så jag brukade hälsa på dem och då kom jag närmre countrymusiken. Jag bad dem skicka skivor av mina favoritartister. Nu har jag lyssnar på country i 35 av mina 48 år och jag älskar verkligen den där gamla typen av amerikansk country, säger Joe.

I Hyttan kommer han att backas upp av det svenska countrybandet Kentucky. Ett band han aldrig spelat med förut.

– Jag vet inte så mycket om dem men jag hoppas att det löser sig. Jag flyger till Sverige på torsdagen så det blir inte så mycket tid över för att repetera. Det är lite spännande, men jag är van vid att ställa mig på scen med okända band, det blir kul, säger Joe Moore.

Mer läsning

Annons