Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazz á la Cornelis Vreeswijk

Det är alltid kul när musicerande ungdomar gör en avstickare till jazzens vida fält.

Annons

Så var det på Living Room i Sandviken när jazzklubben släppte fram fyra musikanter som gjorde bearbetningar på trubaduren och poeten Cornelis Vreeswijks texter och musik. Det blev inte jazz alla gånger men andemeningen var att göra bra musik och det presterade kvartetten.

Sångaren och gitarristen Anton Persson har något stort på gång. Han var en bra frontman som ger Personliga Persson och den hopplösa orkestern profil och bra publikkontakt. Men jag undrar om inte bandet ur marknadsföringssynpunkt skulle skaffa sig ett namn som är lättare att nå ut med när man skall ragga spelningar. Speciellt utanför stadsgränsen.

Idérikedomen och det positiva utspelet skall hyllas. Det är inte enbart sången som drar åt sig lyssnare. I elbasisten Robert Hansen har man en effektiv dynamo ger som alstrar energi och puls. Trumslagaren Olle Tjärn och pianisten Martin Borg skall även lovprisas.

Konsertens första hälft var vikt för bandet. I den andra hälften hade man den goda smaken att locka till sig tenorsaxofonisten Krister Andersson som numera har Sandviken som adress. Bättre inspirationskälla kunde de inte ha tänkt sig. Hans inträde ökade också jazzhältan. Krister är en enorm musiker med ett spelsinne som ligger på högsta internationella nivå. Cornelis musik är inget ovant för honom. Han har gjort mängder av spelningar med Cornelis på livescener och skiva. Det var när hans saxofon ingick i den heta gruppen Jazz Incorporated i slutet av sjuttiotalet. Då var även Norge med på spelschemat med melodier som Ångbåts Blues och Halvböj Blues vilket publiken också kunde gotta sig åt.

Måste även lyfta på hatten åt klubbens arena Living Room som verkligen passar som livelokus. Snygg välanpassad lokal, trevlig personal och dito publik.

Men deprimerad blir man när klubbens verksamhet endast belönas med fyratusen kronor om året i kommunalt stöd. Skärpning!

Mer läsning

Annons