Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzartisteri på högsta nivå

/

The Great Amerikan Songbook är en ABC-bok för musiker och sångerskor som hyllar melodiös jazz. Inte så konstigt med de kompositörer och textförfattare som byggt upp detta dokument.

Annons

Under namnet Artistry Jazz Group tog några av vårt lands främsta jazztolkare, förstärkta av den danske gitarristen Jacob Fisher, fram tidlösa melodier som ställdes mot rena jazznummer. Gruppen besöker nu flera av landets större konsertlokaler med en avstickare till Oslo under sin drygt veckolånga turné. Releaseturné kan man kalla det då man i dagarna släppt skivan ”Tribute!”

Att det var artisteri av högsta klass som skulle visas var väntat men det blev mer än så. Vivian Buczeks sång var vad jag vill kalla riktig vokaljazz på hög nivå. Månne är hon landets främsta jazzsångerska? Vivian tänker jazz in i minsta detalj. Hennes frasering är klockren och griper tag. Här hörs en balladtolkare som berör och scatsången är i motsatts till många av hennes kolleger lysande. Vivian är ett fynd!

Jan Lundgrens pianospel var outstanding och placerar honom mycket högt på den svenska prispallen. Utan vidare tål han internationella jämförelser. Det har hans skivor med amerikanska toppmusiker visat tidigare. Jan gjorde bland annat en lyrisk tolkning av Billy Strayhorns ”Lotus Blossom”.

Gästsolisten Klas Lindqvist med altsaxofon och klarinett var en perfekt accent i sammanhanget med sina melodiska solopartier och obligater. Klarinettspelet påminde faktiskt om Arne Domnérus i början av 1950-talet. Klas hade också skrivit småkluriga arrangemang.

Jacob Fishers strängabehandling fick fler än mig att gå ner för räkning. Befriad från spel i Formula 1-klass lockade han i stället med meningsfyllda harmoniska slingor och utsökt ackordspel. Hans tidigare samarbeten med basisten Niels-Henning Örstedt Pedersen och violinisten Svend Asmussen var ingen dålig inskolning.

Med basisten Hans Backenroth och trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay fick solisterna den inspirerande rytmiska uppbackning som de förtjänade. Så här ska ett driftsäkert stjärnkomp fungera. Solistiskt var de också på högsta nivå.

Tillbaka till sångboken där man vände många blad. Gräddan av stora kompositörer kom till heders. George Gershwin, Cole Porter, Irving Berlin och Andre Previn fanns med. Lee Konitz och Miles Davis lockades också in i mosaike. I Chico O’Farrils tema ”Undercurrent Blues” kom verkligen gruppen loss i friska solopartier av klass.

Konserten höll som framgår hög klass men det kan man inte säga om evenemangets valhänta marknadsföring, vilket fick publiksiffran att hamna på en oförtjänt låg nivå.

Göran Olsson

Mer läsning

Annons