Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Lekman – nu ännu mer personlig

/
  • Jens Lekman är tillbaka i Sverige. Detta efter sina äventyr i Australien där han bland annat var nära att ingå skenäktenskap. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Det blev inget giftermål i Australien för Jens Lekman. Men däremot en ny, mer personlig skiva med gammaldags albumtänk. För nu är det inte längre stopp i avloppet.

Annons

För fem år sedan kom Jens Lekmans förra skiva ”Night Falls Over Kortedala”. Den här varma dagen i Stockholm sitter han och är nöjd med sitt nya album ”I Know What Love Isn’t”. För det är så han ser på det, som en samling låtar som hör ihop.

– Allt eftersom började jag känna att det fanns en tydlig dramaturgi. Det var därför det tog så lång tid att bli kvar med skivan. Först kunde jag helt enkelt inte se vart skivan var på väg, säger Jens Lekman på sin stillsamma göteborgska.

Nu kallar han ”I Know What Love Isn’t” för sitt debutalbum. De tidigare skivorna beskriver han som ihopslängda.

– Jag ville verkligen inte göra en skiva om uppbrott eller hjärtesorg. Det var inte min intention. Det kändes som ett stopp i avloppet att skriva om det. Så jag började skriva mer fritt, mer som bilder jag hade i huvudet. Sen fick jag se vart bilderna tog mig. Men det ledde mig bara tillbaka till uppbrottet. Det var väl något jag var tvungen att få ur mig, konstaterar Jens Lekman.

Den rastlöse musikern bestämde sig för att flytta till Melbourne och Australien efter att en relation tagit slut. För att få stanna kvar i landet kom han och bästa vännen överens om att gifta sig, ett beslut han sjunger om i titellåten. Han gör det med rader som ”So let’s get married, I’m serious, but only for the citizenship, I’ve always liked the idea of it”.

Det finns några nyckellåtar på den nya skivan, låtar som liksom knyter ihop plattan och som var nödvändiga för att få ”I Know What Love Isn’t” dit Jens Lekman ville. Det handlar om titelsången, ”The World Moves On” och slutet på ”Become Someone Elses”.

– Allihop var låtar som jag inte riktigt visste vad de handlade om först, eller hur de passade in. ”I Know What Love Isn’t” handlade bara om min bästa kompis och hur vi brukade åka runt på fredag- och lördagkvällarna i hennes gamla skruttiga bil och lyssna på musik. Men det ledde fram till att inse att vi faktiskt var så nära att gå hela vägen med skenäktenskapet för att få in mig i Australien, säger Jens Lekman.

Tankar kring skenäktenskapet fick honom att fundera mycket på hur man ser på förhållanden och hur snäv bilden av ett förhållande är i hans ögon. Till slut avgjorde den låten saken på så sätt att han ville berätta historien om skenäktenskapet och han ville inte hålla tyst resten av sitt liv.

Nu är Jens Lekman tillbaka i Göteborg där han också har en lokal där han jobbar disciplinerat. Men samtidigt ger han sig snart ut på en ny turné. Det är där och då han trivs bäst.

– Jag är ganska nöjd med att inte veta var mitt hem är. Jag är rotlös och min resväska känns väldigt mycket som mitt hem. Det känns också skönt att inte vara fäst vid en massa saker. Jag har den begränsningen att det som inte får plats i min resväska, det tillhör inte mig. Jag vet inte hur länge det tänkandet håller, men just nu trivs jag med det.

Martin Röshammar/TT Spektra

Mer läsning

Annons