Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JLT summerar fantastiska 2011

/
  • John, Martin och Jocke. I kväll gör de sin julspecial på Folkets hus-teatern i Sandviken.
  • Gäst hos JLT. Det är Stefan Nykvist från Lars Nykvist som bidrar med piano, distat dragspel och sång.
  • Så här såg det ut när JLT lirade på CC-puben senast.

John Lindberg Trio gör en annorlunda julturné i år. Eller rättare sagt är det ingen turné utan bandet har valt att spela på samma ställe praktiskt taget hela tiden – på Rättviks Bowling & Krog torsdag-fredag-lördag under några veckoslut med final den 17 december.

Annons

Förutom i kväll, då den numera dalabaserade duon John Lindberg (Järbosonen på sång och gitarr) och Jocke Dunker (trummisen) kommer hem till Folkets hus-teatern i Sandviken tillsammans med basisten Martin Engström, som är en äkta dalmas.

– Det ska bli kul att göra en avstickare till hemtrakterna, säger John. Annars är det lämpligt att vi gör vår julshow i Dalarna eftersom vi också jobbar parallellt i Enviken-studion med vårt nästa album, som planeras att släppas i maj nästa år.

Hur har ni energi

till detta dubbeljobb?

– Vi använder båda hjärnhalvorna, hehe.

2006 var också ett debutår i dubbel bemärkelse för JLT med både första albumet och en julturné. Då var trion förband till The Refreshments X-mas-upplaga och gjorde sensation.

”JLT Christmas Special” m/2011 innehåller en hel del egenkomponerade jullåtar, uppskruvade i rock’n’roll-stil men också egna versioner av klassiker som är signerade av bland andra Elvis och Bing Crosby.

– En bra blandning, som det ska vara, tycker John. Vi har även en fjärde man med oss på scenen, nämligen ”vilda råttan” Stefan Nykvist från Larz-Kristerz. Han spelar piano, distat dragspel och sjunger en del.

2011 har varit ett fantastiskt år för trion, som numera tillhör landets mest efterfrågade band i sin genre, fylld av energi och spelglädje i bästa 50/60-talsstil.

– Det har varit gasen i botten mest hela tiden, säger också John. Antalet gig ligger väl nånstans mellan 120 och 140, dessutom släppte vi en skiva i februari (”Made For Rock’n’Roll”) som förde med sig en hel del promotion med radio och tv-framträdanden. Nog har vi kunnat skaffa oss valkar på fingrarna allt.

Och 2012 fortsätter ni väl i samma stil kan vi tänka oss, med ny skiva i maj och flitigt turnerande?

– Ja, schemat är redan späckat och nästa sommar gör vi en annorlunda turné tillsammans med tjejerna i Abalone Dots (Västervikstrion som spelar en blandning av country och bluegrass) och unga rockabillybandet Sixten & The Cut Cakes från Borås-trakten. Rubriken på turnépaketet heter ”Parksommar” och det kan bli hur kul som helst.

Men kul är det mest varje dag för John Lindberg Trio, som dessutom nominerats till Local Heroes-galan i början på nästa år. Detta för sin senaste platta.

– Vi har nominerats varje gång de senaste åren, men aldrig vunnit. Kanske är det dags nu, tredje gången gillt eller vad det nu är?

En sak till: JLT gör faktiskt sina sista spelningar för året i Finland, den 29 december på Klubi i Åbo och kvällen därefter på The Dom i Helsingfors.

Det finns internationella drömmar också hos John, Martin och Jocke.

Mer läsning

Annons