Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jojje och Tommy levde upp

/

Musikgruppen Made in Sweden bildades 1968 och bestod då av Georg ”Jojje” Wadenius på gitarr, piano och orgel, Bosse Häggström på bas, piano och orgel, och Tommy ”Slim” Borgudd på trummor.

Annons

Första lp-skivan ”Made In Sweden With Love” blev en stor succé och knep en Grammis. Wadenius skrev det mesta av musiken till gruppens skivor, som blev fyra till antalet och dessutom en liveplatta och en greatest hits.

Själv var jag måttligt förtjust i gruppens musik den var nog lite för flummig i min smak på den tiden. Men smaken kan förändras i takt med att man blir äldre och visst var det en höjdare att nu få se ”Jojje” i gammal god form på sin sologitarr tillsammans med Tommy Körberg, som anslöt till gruppen i ett senare skede.

Det var sedan Wadenius återkom från sin sejour i amerikanska Blood Sweat And Tears startade han om gruppen i en ny konstellation. Med Körberg på scenen så fick låtar från ”Where Do We Begin”-plattan, som skulle bli den sista, ett givet utrymme.

Tretton kompetenta blåsare i Norrbotten Big Band såg till att gårdagskvällens konsert fick prägeln av storbandsjazz med generös plats för solisterna. Körbergs pipa är vida känd, kanske mindre hans textskapande,

”Jojjes” virtuosa gitarrspel sitter fortfarande på plats och storbandet under ledning av Håkan Broström dominerade stort stundtals. Nancy Wilsons hitlåt ”Mercy, Mercy, Mercy” förvaltade Körberg strålande ihop med bandet, för att inte tala om ”Manhattan Vibes”, ”Our Man”, Paul McCartneys oemotstådliga ”She’s Leaving Home” och Jimi Hendrix-stänkaren ”Manic Depression”.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons