Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jorden runt med Moneybrother

/
  • Att Moneybrother sponsrats av ett gigantiskt dryckesföretag för att få råd att göra nya skivan har upprört många. Själv hävdar han att samarbetet inte på något sätt har begränsats hans ”konstnärliga frihet”.

För några år sedan drygade Moneybrother ut musikerkassan med att lansera sin egen tomatsoppa.

Annons

Nu har den prismedvetna rockstjärnan gått in i ett kontroversiellt samarbete för att få råd med nya plattan – och resa jorden runt.

När artisten Moneybrother, till vardags Anders Wendin, började sälja tomatsoppa förklarade han det med att en artistkarriär i dag känns osäkrare än ett liv i livsmedelsbranchen. Han sa att han ville säkra sin framtid inte om, utan när, inspirationen tog slut. Och det verkar dröja innan Moneybrother blir sopp-Anders på heltid för nu är han aktuell med nytt album igen.

Men ekonomin går fortfarande knackigt, och trots sin popularitet har gitarrhjälten från Ludvika svårt att skramla till studiotid. Denna gången löstes problemet genom ett samarbete med ett stort energidrycksföretag.

– Jag har fått låna deras studios. Tror du att jag hade sjungit lite annorlunda eller skrivit låtarna annorlunda om det var till exempel Universal som hade gett mig studiodagar? undrar Anders Wendin när han får frågan om hur arbetet med skivan har skilt sig från tidigare album.

Nya plattan ”This Is Where Life Is” har spelats in under en jorden runt-resa. Brasilien, Jamaica och Sydafrika har bockats av och lokala musiker och influenser har bidragit till atmosfären.

– Det som ligger i det amerikanska ordet ”freedom” är vad jag varit ute efter, slår Anders Wendin fast och påpekar att ordet har en helt annan tyngd i USA än vad ”frihet” har för oss svenskar.

– För mig har den känslan alltid varit att kunna resa, fortsätter han.

Du har själv sagt att man borde fundera över om man reser för att fly. Flydde du från någonting?

– Sedan jag var barn har jag alltid tagit varje chans jag fått till att göra något roligare, det gör jag nog fortfarande. Men det är ganska klassiskt med de där som lever de ”intressanta” liven. De som har varit i Nepal och bungyjumpat i Australien som folk blir imponerade av, säger Anders Wendin och jämför sitt nya skivsläpp med sin gamla bästis som nyss fått sitt tredje barn.

– Det finns andra värden i livet än att vara i Nepal. Jag tror att jag kanske har rest lite för att bara samla stämplar i passet.

Kan man fly genom att resa?

– Många jobbar så för att komma runt sina problem. Det finns folk som bråkar med sin flickvän hela tiden för att de inte vågar sitta ner och prata. Ser till så att det blir lite kaos, så kan de vara ihop lite längre. Så jo, det kan man nog göra.

Sofia Juvel/TT Spektra

Mer läsning

Annons