Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juliga nykomlingar söker efter känsla

/

Julkonserternas tid är inne, som ni säkert har noterat. I år är Tomas von Brömssen och Bo Kaspers orkester nykomlingar på julscenen, var och en med udda inriktningar.

Annons

Ale Möllers ”Jul i folkton” är en av alla julkonserter som ska turnera Sverige runt i år. Denna gång följer Tomas von Brömssen med som gästartist på flera av orterna som besöks.

– Det kommer att bli roligt! Om man inte hatar folkmusik, men det kanske inte finns så mycket fördomar om knätofsar och sånt numera, säger han om konserten.

Klarinetten och sälgflöjten får följa med på scen. Den sistnämnda fick han hjälp av Möller att behärska.

– Det är ett jätteunderbart instrument, men det är aldrig någon som vet vad det är. Pappa gjorde sådana åt mig när jag var liten: Förr gjordes de av sälg, men nu plockar man dem från PVC-trädet, skojar han.

von Brömssen vill även framföra Evert Taubes ”Knalle juls vals” och läsa några dikter.

– Sedan växer det och kan bli lite det ena och det andra, säger han.

Medan von Brömssen förbereder sig för sitt på västkusten sitter Bo Sundström i Stockholm och kokar ihop Bo Kaspers orkesters första riktiga julkonsert. Turnén kommer att gå över hela Norden, med svenska stopp i Stockholm och Göteborg.

Inte heller de är ännu riktigt säkra på hur de kommer att låta i jultappning.

– Vi ska väl försöka göra det på vårat sätt, säger han och nämner Ron Sexsmiths ”Maybe This Christmas” och ”Sankta Lucia” i Enrico Carusos tappning som möjliga låtar. Även klassiska Bo Kaspers-låtar kommer att framföras i juliga arrangemang.

Bandet har letat efter den rätta stämningen. Inte för fjantigt, och inte för präktigt. Någonstans i det lilla tror Sundström att de ändå hittat vad de söker.

– När man ser dagisungar stå i snöglopp som michelingubbar i sina luciasärkar, och det regnar lite, och föräldrarna ändå tindrar med ögonen. Den känslan – och så lite bluesigt, förklarar han eftertänksamt.

Mer läsning

Annons