Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkonsert med själ och hjärta

/

Den alternativa folk’n Count­ry-gruppen The Ballroom Band bjöd i går kväll Gävleteaterns publik på en svängig julshow för den som tröttat på utvattnade julgalor och reklam-tv-underhållning.

Annons

Som ett handgrepp i denna föresats hade gruppen bjudit med ett gäng medmusiker på sin turné, och under kvällen agerade bandet konferencierer medan dessa turades om att bidra till den mysigt alternativa julstämningen i salongen.

Det bjöds på allt från reggae och jazz till känslosam Americana och vackra ballader. Vackert var det dock genomgående, oavsett vilken genre som behandlades – kanske hade det med den juliga atmosfären att göra.

Mellan dessa ’gästspel’ gav värdarna även sig själva utrymme för en del musikaliska yttringar, och tack vare dessa gavs showen en röd tråd och hölls ihop trots den annars rätt spretiga uppsättningen.

Samspelet rullade i samtliga fall på som ett felfritt maskineri, eller kanske ett väloljat klockverk – och i går handlade det självfallet om klämtande julklockor som iklädda varmaste country-rocken ringde in den annalkande högtiden.

När TBB's egen sångare och gästande Lars Bygdén samarbetade i refrängen till den senares även i övrigt klockrena låt ”The Hole” hände verkligen magiska saker.

Resultatet när de båda rösterna klingade samman ut över salen kan nog sägas vara något av det vassaste inte bara för kvällen utan kanske hela musikåret i Gävle.

Carola Andersson bjöd på sin vackra och känslosamma låt ”Papa”, och före pausen förvandlades soundet för en härlig stund till en hybrid mellan country, folk och reggae när Desmond Foster bytte av på scenen.

I sista setet fick publiken dessutom chansen att höra mer av Anna Stadlings vackra röst i bland annat starka ”Förlåt”. En Tarantinodoftande surf-låt efter paus, framförd av The Ballroom Band själva, breddade genremässigt repertoaren ytterligare.

Genomgående hölls en hög standard på scenen, och värdbandets frontman Martin Andersson gjorde ett fantastiskt jobb när han med glimten i ögat både presenterade gästmusikerna och själv stod för sång.

Lite mer fart på scenen hade inte skadat showen, men å andra sidan kanske detta var just vad som behövdes – att mitt i julstressen få tillfälle att stanna upp en stund och vaggas in i ett drömskt lugn av ett oskyndat musikcollage. För de medverkande lyckades utan tvekan med sin föresats att bjuda sin publik på, som de själva uttryckte det, en julkonsert med både själ och hjärta!

Christina Smedbakken

Mer läsning

Annons